Pakcik Osman kecewa. Air mukanya tidak
lagi menunjukkan keceriaan seperti selalu. Senyumnya sudah pun tawar. Gerai
makan yang diusahakan bersama isterinya tiga tahun lalu sudah ditutup. Tapak
perniagaan pasar tani di RTC Melaka tidak lagi menjadi lubuk rezeki Pakcik
Osman. Kawasan tersebut akan menjadi kawasan parkir untuk pelanggan RTC dan
orang ramai.
“Bermula dengan pendapatan harian RM16,
saya kini boleh dapat RM600 hingga RM700 sehari”.
Pakcik Osman mengeluh. Kini dia sudah
tidak ada tempat berniaga.
Semasa saya menemuinya berhampiran gerai
makan, dia sedang menunggu lori untuk memunggah semua perkakas memasak. Kalau
tidak disegerakan, mungkin dirampas kerana notis arahan telah pun dikeluarkan.
Pakcik Osman tidak menyertai mana-mana
persatuan usahawan, saya rasa sukar baginya untuk membuat rayuan atau mencari
tempat gentian dalam masa terdekat. Dia harus menempuh cabaran bisnes bersama
isterinya. buat masa terdekat dia belum memutuskan untuk berniaga kerana hendak
menenangkan fikiran.
Ketika bisnes Pakcik Osman tengah maju,
gerai makannya sentiasa sesak. Pelanggan yang sudah tahu menu masakan akan
memenuhi gerainya pada waktu makan tengah hari. Saya juga suka dengan laksa
utara yang disediakan.
Kebanyakan pelanggan terdiri daripada
pelajar institusi pengajian tinggi di sekitar Jalan Hang Tuah di samping kakitangan
RTC Melaka dan orang ramai. Walaupun kecil, gerai makannya sentiasa penuh
setiap hari.
Kisah kejayaan tiga tahun lalu tidak akan
berulang lagi. Pakcik Osman perlu berani meneroka peluang di tempat lain. Dia
mesti bersedia menerima risiko dalam perniagaan kerana sebagai usahawan
kecil-kecilan, dia perlu belajar selok-belok berniaga supaya lebih banyak ilmu
yang akan diperolehi.
Kepada Pakcik Osman, saya ucapkan selamat
maju jaya, Insya Allah rezeki Allah swt amat banyak. Berusaha dan berikhtiarlah
supaya Pakcik Osman akan mendapat kesejahteraan hidup di dunia dan akhirat.
No comments:
Post a Comment