Monday, February 11, 2008

Anakku Hebat Anakku Soleh

Penulis: Zahazan Mohamed
Penerbit: Telaga Biru Sdn. Bhd


Semua ibu bapa mengimpikan anak-anak yang hebat, selalu sukses dalam setiap aktiviti yang diceburi, pada masa yang sama cerdik dan soleh. Tetapi pakej ciri anak cemerlang ini tidak semudah itu untuk dimiliki. Anak sentiasa terdedah dengan pelbagai pengaruh, anasir dan cabaran.

Ibu bapa mempunyai segala kuasa untuk menyediakan landasan yang perlu dilalui anak-anak seharian dalam proses membesar, ibu bapa juga perlu mengawal dan menyelia. Untuk itu petunjuk daripada Ilahi melalui al-Quran dan hadis merupakan modul dan acuan terpenting. Ibu bapa jangan mudah terperangkap dengan kaedah dan teknik mendidik sebarangan. Buku ini menghuraikan kaedah dan panduan tersebut.

Ulasan Editor: Mendidik anak-anak merupakan tanggungjawab ibu bapa. Ketika masyarakat resah dengan perilaku kurang bermoral anak-anak muda pada hari ini, sebahagian besar ibu bapa memikirkan seseorang yang boleh dijadikan sebagai ikutan dan model terbaik untuk mendidik anak-anak mereka.

Buku ini memberi panduan dan harapan tentang proses dan kaedah untuk mendidik anak-anak supaya akhlak yang terbina kelak adalah akhlak yang terpuji.
Post a Comment