1.0
Pengenalan
Nasi Lemak merupakan makanan
tradisional yang mula diperkenalkan oleh orang Melayu. Kini, nasi lemak
disukai bukan saja oleh masyarakat Melayu tetapi juga oleh semua bangsa di
Malaysia malah juga pelancong-pelancong dari negara luar. Nasi lemak bermakna
nasi yang mempunyai lemak dari buah kelapa (santan kelapa).
Cara memasak nasi lemak ialah beras
putih akan dicampur dengan santan kelapa, daun pandan dan secebis garam untku
ditanak/dikukus sehingga beras menjadi nasi. Nasi lemak biasanya dimakan
bersama sambal. Bahan untuk membuat sambal ialah bawang dan pes cili. Kini,
makanan tradisional ini dimakan bersama kacang, ikan bilis goreng, ayam goreng,
sambal sotong, telor rebus, telor goreng dan sebagainya.
1.1
Objektif Kajian
Antara
objektif dalam kajian ini adalah untuk mengkaji sumbangan dan populariti nasi
lemak dalam sektor pelancongan di Melaka. Selain itu, kajian ini juga mengkaji
keistimewaan dan tarikan nasi lemak serta mengkaji bahan-bahan yang sering
digunakan dalam penghasilan juadah nasi lemak.
2.0
Sorotan Literatur
Penyelidikan pusat pengajian pelancongan negara
dalam sektor pelancongan berkaitan dengan nasi lemak berjaya mempromosikan
keajaiban nasi lemak di mata dunia dengan perisa makanan tersebut. Nasi lemak
juga menjadi tajuk sebuah filem yang menjadi sumber daya tarikan untuk
kepelbagaian etnik di Malaysia. Filem ini mengisahkan seorang chef lelaki muda
yang berbangsa Cina mencari ilmu-ilmu tentang resipi menghasilkan nasi lemak
daripada pelbagai bangsa yang ada di Malaysia.
Sektor pelancongan dapat memperkenalkan budaya
Malaysia yang unik lagi istimewa kepada dunia luar. Hal ini kerana Malaysia
mempunyai penduduk yang berbilang kaum dan etnik seperti Melayu, Cina, India,
Kadazan, Murut, Iban dan lain-lain. Kaum-kaum di negara kita yang mempunyai
adat, budaya dan cara pemakanan yang berbeza dan istimewa mampu menarik minat
pelancong asing. Sektor pelancongan dapat mempromosikan warisan budaya
yang “tak lapuk dek hujan dan tak lekang dek panas” ke serata
dunia. Pelancong yang datang ke suatu destinasi pelancongan boleh dihidangkan
dengan pelbagai jenis makanan dari pelbagai kaum dan menu utama yang selalunya
rata-rata masyarakat di Malaysia ini mempersembahkan nasi lemak kepada para
pelancong sebagai daya tarikan yang utama dari sudut makanan.
Selain itu, sektor pelancongan dapat
mempromosikan makanan setempat di negara kita. Malaysia mempunyai beraneka
jenis makanan yang digemari oleh pelancong. Negara kita yang mempunyai pelbagai
kaum yang berlainan dan masakan yang berbeza seperti masakan Melayu, masakan
Cina dan masakan India. Negara-negara Barat seperti England cuma mempunyai satu
jenis kaedah masakan seperti kentang goreng, stik dan salad. Negara Itali pula
mempunyai masakan seperti spageti, pizza dan telur dadar. Negara kita tidak
seperti negara lain yang cuma mempunyai satu kaedah masakan. Masyarakat
berbilang kaum di Malaysia mengetahui pelbagai jenis makanan dari serata dunia
seperti yu sang, bau dan char kuey teow
daripada kaum Cina, rendang, ketupat dan nasi lemak daripada kaum Melayu,
capati, tosai dan idli daripada kaum
India serta tidak kurangnya masakan barat dan masakan enak daripada kaum yang
berlainan. Masakan yang tidak pernah dirasai oleh pelancong ini memberikan
mereka rasa baharu maka menarik minat mereka untuk mengunjungi Malaysia.
Tegasnya, makanan setempat dapat dipromosikan melalui sektor pelancongan.
Nasi
lemak merupakan salah satu makanan yang biasa diperolehi di restoran mahupun
kafe. Ia merupakan satu makanan yang merangkumi sambal ikan, nasi pandan, telur
rebus ataupun telur dadar dan timun potong. Pada masa kini nasi lemak
dihidangkan bersama ayam goreng ataupun daging mengikut citarasa masing-masing.
Peranan
nasi lemak boleh dikatakan banyak memberi sumbangan dalam peningkatan
populariti sektor pelancongan di Malaysia. Kebanyakan pelancong yang datang
dari negara lain mempunyai perasaan ingin merasa masakan dari negara
terutamanya Malaysia. Kebiasaan makanan yang selalu menjadi pilihan mereka
ialah nasi lemak, roti canai dan char
kuew teoy dan untuk minuman pula teh tarik menjadi antara kegemaran mereka
apabila menikmati sarapan pagi.
Kajian
ini menampilkan dengan satu keratan akhbar yang menunjukkan Menteri Pelancongan
Datuk Seri Dr Ng Yen Yen melancarkan satu kempen untuk meningkatkan sektor
pelancongan. Program ''The Fabulous Food 1Malaysia'' memainkan peranan yang
signifikan dalam meningkatkan kefahaman pelawat mengenai kepelbagaian produk
pelancongan Malaysia.
Kesimpulannya,
sektor pelancongan merupakan salah satu sumber ekonomi yang amat penting dalam
negara kita. Oleh itu, kita harus menggunakan kelebihan yang ada pada negara
kita dengan sepenuhnya supaya negara kita dapat menjadi pusat pelancongan yang
terkenal di mata dunia dan seterusnya membangunkan ekonomi negara kita.
Walaupun masyararakat kita terdiri daripada berbilang kaum, kita harus bersatu
padu demi menjaga kepentingan tanah air tercinta kita. Tegasnya, kita perlulah
bersatu padu bak kata pepatah “bulat air kerana pembentung, bulat manusia
kerana muafakat”.
3.0
Metodologi Kajian
Kaedah kajian yang digunakan ialah kuantitatif
iaitu pengagihan borang soal selidik kepada seramai sepuluh orang responden.
Kaedah soal selidik terbahagi kepada soalan terbuka dan soalan tertutup. Soalan
tertutup iaitu skala likert yang mempunyai penyataan lima tahap persetujuan
sama ada sangat setuju, setuju, tidak pasti, tidak setuju, sangat tidak setuju.
3.1
Kawasan Kajian
Kajian
ini meliputi Melaka Bandaraya Bersejarah. Borang soal selidik diedarkan kepada
sepuluh orang responden termasuk pelajar Universiti Teknikal Malaysia Melaka
dan orang awam.
4.0 Dapatan Kajian
Responden terdiri daripada lima lelaki dan
lima perempuan. Kebanyakannya merupakan pelajar UTeM sendiri dan hampir
kesemuanya berumur 22 tahun dan ke atas serta pelbagai etnik.
Majoriti respondan turut mengenali nasi lemak
yang dimaksudkan danmereka memberi pelbagai komen seperti “nasi lemak borlomak
woi!” , “sambal aeh podeh” dan “tu yang kaw tuu” bagi menggambarkan keenakan
rasa nasi lemak.
Kebanyakan respondan mendapatkan nasi lemak
di warung berbanding di tempat-tempat yang lain. Mereka juga tahu bahan-bahan
yang digunakan dalam membuat juadah nasi lemak ini.
Bagi kekerapan pengambilan nasi lemak,
responden mengatakan mereka menikmati sekali hingga dua kali hidangan nasi
lemak dalam masa seminggu kerana nasi lemak merupakan juadah yang mempunyai
kandungan kalori yang tinggi di Malaysia.
Untuk menambah kelazatan hidangan nasi lemak,
respondan memilih sambal sebagai sumber kelazatan nasi lemak yang terdapat di
Malaysia ini.
Responden juga bersetuju nasi lemak boleh
dijadikan sebagai strategi promosi makanan istimewa di Malaysia.
5.0
Kesimpulan
Malaysia
merupakan negara yang penuh dengan budaya dan tradisi masyarakat berbilang
kaum. Nasi lemak merupakan makanan harian yang tidak kira masa sama ada sarapan
pagi, tengah hari, petang mahupun malam. Biarpun berlainan agama, fahaman,
pemikiran, latar belakang, kerjaya, usia mahupun latar belakang politik, namun
tiada siapa yang dapat menafikan budaya menikmati nasi lemak mampu menjadi
kuasa integrasi antara kaum. Pastinya mereka akan bergelak ketawa, berbual
mahupun berbincang sambil menikmati hidangan masing-masing iaitu nasi lemak
yang menjadi eleman penyatuan rakyat. Kajian ini menunjukkan bahawa nasi lemak
mampu mendapat tempat di hati masyarakat Malaysia tidak mengira kaum dan agama.
Melalui cara ini, secara tidak langsung perpaduan dan keharmonian masyarakat
Malaysia dapat dibina.
Rujukan
Dewan Bahasa dan Pustaka.
(2006). Dewan Budaya, Volume 28. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka.
Ooi Keat Gin. (2009). Historical Dictionary of Malaysia. Volume 71 of Historical Dictionaries of
Asia, Oceania, and the Middle East. Scarecrow Press.
Simon Richmond. (2010). Lonely Planet Malaysia, Singapore and Brunei. Lonely Planet.
Wan Hashim Wan Teh. (2011). Hubungan Etnik di Malaysia. Kuala Lumpur: Institut Terjemahan Buku
Malaysia.
http://beckhrooy.com/trend-makan-nasi-lemak-di-malaysia/
http://cikgu-hasanah.blogspot.com/2012/12/kertas-1-bahagian-kepentingan-sektor.html
http://mamawandiha.blogspot.com/2012/10/nasi-lemak-sambal-tumis-co.html
http://www.tiffinbiru.com/2012/05/nasi-lemak-buah-bidara.html
MZ Zainudin, Shahrizat Sahli Husni, Ahmad Faez
Insha’ary, Mohd Fikri Faudzi, Mohd Fikri Faudzi, Anuar Nordin, Mohd
Fauzan Mohd Fazali, Muhammad Izzat Rahim, Chiok Han Siang
No comments:
Post a Comment