Thursday, August 02, 2007

Tabiat 7 Mengikuti jejak-jejak kejayaan (1)

Semua orang mahukan kejayaan. Pelajar mahukan kejayaan 17A1 dalam peperiksaan, peniaga mahukan keuntungan berlipat-lipat ganda, pensyarah mahu cepat mendapat gelar profesor, pelajar universiti mahu cepat dapat kerja dan pegawai gred 54 mahu cepat mendapat pangkat Jusa C!

Masalah kebanyakan orang ialah bukannya mereka tidak boleh mengecapi kejayaan. Halangan terbesar mereka ialah salah faham erti kejayaan. Kefahaman yang selalu dinyatakan ialah kejayaan berada pada mereka yang berbakat, pintar dan memiliki sesuatu yang luar biasa.

Kita disogok dengan kejayaan adalah kekayaan. Lahirlah jutawan Internet, jutawan MLM dan jutawan tani yang memiliki harta dan kekayaan. Kekayaan yang melimpah ruah. Ada ungkapan hebat berbunyi, “Wang tanpa menjual,” “Bekerja dari bilik tidur” dan “Wang bekerja untuk anda.”

Kemungkinannya matlamat mencapai kekayaan adalah salah faham terbesar tentang kejayaan. Ramai orang yang percaya jika mereka memiliki kekayaan wang dan harta, hidup mereka akan bahagia selama-lamanya.

John D. Rockfeller, seorang jutawan dalam bidang industri telah ditanya berapakah sebenarnya yang diperlukan untuknya berpuas hati terhadap kehidupan yang dilaluinya. Dia menjawab, “Hanyalah sedikit.”

Pada tahun 1923, lapan orang yang mempunyai wang melebihi kepunyaan kerajaan Amerika Syarikat berkumpul di Edgewater Beach Hotel di Chicago .... 25 tahun kemudiannya;

Charles Schwab, hidup dengan wang yang dipinjam selama 5 tahun sebelum meninggal dunia.

Howard Hopson, menjadi gila.

Athur Cutton, meninggal dunia di luar negara dalam keadaan muflis.

Richard Whitny, dihantar ke pusat pemulihan.

Albert Fall, dibebaskan dari penjara supaya boleh menghembuskan nafas yang terakhir di rumah.

Jesse Livermore, Iver Krueger dan Leon Frazer telah membunuh diri!!!

Apakah erti kejayaan? Kesudahan hidup yang menjadi penentu, bukannya permulaan.


“Dan sesungguhnya akhir itu lebih baik bagimu daripada permulaan.”

(Surah Ad Dhuha ayat 4)


Senarai Fortune 500 yang diterbitkan pada tahun 2006 telah menyenaraikan individu dan syarikat yang kaya-raya. Contohnya Petroliam Nasional Bhd (Petronas), dianggarkan mempunyai pendapatan yang berjumlah US$44.3 bilion.

Dalam senarai Asia’s Top 20, kedudukannya di tangga ke-20 dengan aktiviti perniagaan di 31 buah negara. Harga minyak yang tinggi dan permintaan yang mendadak daripada negara ekonomi dunia seperti China dan India pasti akan menambah pendapatan Petronas pada masa depan. Berbanding Petronas, syarikat minyak paling kaya di dunia ialah ExxonMobil yang mempunyai pendapatan US340 bilion. Sungguh kaya!

Global 500 menganggarkan jumlah pendapatan syarikat yang tersenarai adalah US$18.93 trilion pada tahun 2005 sahaja. Daripada senarai ini, syarikat yang beroperasi di Amerika Syarikat berjumlah 170 buah.

Itulah kekayaan yang dapat dicapai oleh manusia pada hari ini. Wang dan kekayaan adalah impian. Dengan wang, dunia boleh dibeli. Dengan wang, nilai boleh diketepi. Dengan wang, hati menjadi mati.
Post a Comment