Tuesday, August 25, 2009

SMS ramadhan

Ketibaan ramadhan kali ini, penulis menerima banyak khidmat pesanan ringkas (SMS) yang dihantar oleh rakan-rakan baru dan lama. Ia mengingatkan kepada keperluan melengkapkan puasa dan mendapatkan seberapa banyak kelebihan beramal dalam bulan ini.

Berikut adalah antara beberapa SMS yang diterima.

“Salam Ramadhan A Mubarak, semoga dapat kita menunaikan ibadah puasa pd tahun hijrah ini dga penuh keberkatan. Amin...” (Datuk Prof, UM)

“Ya Allah, seketika di akhir bulan ini, Insya Allah muncul ramdn yg ceria. Engkau muliakan & sayangi penerima ucapan ini, berkati keluarganya, sihatkan tubuh badannya, limpahkan rezekinya, jauhkan drp fitnah, penganiayaan & penghinaan, suburkan benih keimanan dgn penuh rasa kasih sayang serta taqwa, makbulkan cita2nya yg murni. Amin Ya Rabbal A’lamin. Selamat Menyambut Ramdhn Almubarak – Drpd ust mahadi dan norliah kudus.” (Norliah UTeM)

“Selamat menyambut ketibaan bulan ramadhan ... dan Al-QN ... surah Al Baqarah 183 ... Wahai org2 yg biman ... diwjibkan kaatas kamu bpuasa sbgaimana dwajibkn kaatas org2 yg tdahulu dr kamu, supaya kamu btakwa ... sama2lah kita mgambil ikhtibar n mhayatinya ... dr hj sulaiman” (HAL Sulaiman Terengganu).

“Selamat berbuka puasa kpd anda & sekeluarga.” (Subra ISM)

“Salam randhan al-mubarak, jika terlanjur perbuatan. Pohon ampun dan maaf, smoga ramdhan kali ini lebih bermakna untuk kita semua. Ikhlas dr: Hadi ism.” (Hadi ISM)

“(Puasa itu) pd bln Ramadhan yang diturunkan al-quran pd bln itu utk pertunjuk bg msia n bbrapa ktrngan dr petunjuk yg mbezakan aantra yg haq dgn yg batil. Brgsiapa yg hadir d antra kmu di bulan Ramadhan, hndklah dia berpuasa ... (2:185)” (HAL Mubarak)

SMS begini sangat memberi kesan kepada jiwa penulis kerana doa dan ingatan mereka yang berterusan. Setiap kali ramadhan, ucapan-ucapan begini menjadikan kita lebih bersemangat untuk menambah amal baik secara zahir mahupun batin.

Perkembangan teknologi maklumat menjadikan ucapan selamat lebih pantas. Hanya dengan menaip beberapa patah perkataan atau mengunjurkan ucapan sedia ada, kita sudah dapat menyampaikan ucapan yang ringkas tetapi penuh makna kepada sahabat-sahabat kita. Harga satu SMS juga murah dan boleh dihantar kepada ramai orang seperti ibu bapa, adik-beradik, tokoh-tokoh agama, jiran-jiran, kawan sekerja, guru atau klien bisnes. Walaupun kaedah SMS kurang nilai sentimental seperti kad ucapan sebenar, setidak-tidaknya ia memberi gambaran awal bahawa pengirim mengingati kita dan menghargai persahabatan yang dijalin selama ini.

SMS ramadhan sebaik-baiknya dikembangkan lagi kepada nasihat, ingat mengingat, galakan beramal atau petikan ayat-ayat al-quran dan hadis supaya ia menjadikan setiap gerak-geri kita mempunyai nilai ibadah. Secara tidak langsung, SMS ramadhan memberi pahala kepada pengirim dan penerimanya. Bagi setiap SMS seperti ini yang diterima, penulis membalasnya dengan ucapan ‘Aminn...’
Post a Comment