Thursday, September 27, 2007

Tabiat 10 Membuat catatan dan kemas kini hala tuju (2-akhir)

Menganjak Paradigma

Minda mempunyai pengaruh yang sangat penting di dalam kehidupan seseorang. Minda yang bersih akan memancarkan individu yang hebat, berani menghadapi cabaran, redha dengan takdir dan melihat setiap peristiwa dengan kebaikan dan syukur.

Rasululah saw bersabda yang diriwayatkan oleh Imam Muslim yang bermaksud,

“Sungguh menakjubkan segala perkara bagi orang yang beriman, dan semua itu baik baginya dan hal itu tidak dimiliki oleh selain orang yang beriman; iaitu jika dia mendapat kebaikan atau kesenangan, dia akan bersyukur dan yang demikian itu baik baginya, dan jika dia terkena hal yang tidak menyenangkan, dia akan bersabar dan hal yang demikian itu baik baginya.”

Menganjak paradigma bermaksud mengubah kerangka pemikiran sedia ada ke arah pembentukan kerangka pemikiran yang baru, yang dapat membawa kejayaan dan kecemerlangan dalam hidup seharian.

Sekiranya anda mahu berkuasa, berlagaklah seolah-olah
anda sedang berkuasa - Pepatah Lama

Victor Seribriakott adalah seorang pelajar yang sama seperti rakan-rakanya yang lain. Ketika berumur 15 tahun, gurunya merendah-rendahkan keupayaannya dan mencadangkan supaya berhenti sekolah kerana bodoh. Gurunya turut mencadangkan supaya Victor mencari kerja biasa. Victor mengiyakan kata-kata gurunya. Semasa berumur 32 tahun, Victor tergerak untuk mengambil ujian kepintaran, dan keputusannya? Dia mendapat 161 markah yang mengukur IQ, lebih tinggi daripada rakan-rakannya yang lain.

Sejak itu beliau bertukar daripada individu yang dikelilingi “kebebalan diri” kepada “aku cemerlang.” Beliau menjadi penulis dan akhirnya dilantik sebagai Presiden Mensa International Society.

Tetapkan matlamat. Inilah kunci kepada kejayaan anda. Hampir kesemua individu yang berjaya dan mencetuskan perubahan adalah mereka yang menjadikan matlamat sebahagian daripada hidup. Jika anda mahukan kehidupan yang berjaya dan bahagia, anda perlu melakukan tindakan yang sama.

Pastikan matlamat anda khusus dan jelas supaya ia memberi tenaga kepada setiap usaha fizikal dan mental anda. Tenaganya samalah seperti yang terdapat pada anak panah murid pendeta yang meluru tepat ke arah mata burung.

Satu matlamat. Satu sasaran. Satu fokus. Hanya ada satu cara untuk anda mencapai matlamat. Hanya ada satu formula yang anda boleh percaya. Hanya ada satu petua untuk membuat perubahan positif dalam hidup anda. Satu cara itu ialah kerja. Anda memerlukan keupayaan dan keberanian untuk melaksanakan impian anda dan memperuntukkan masa yang cukup ke atas usaha berkenaan.

Kurang daripada 1 peratus kejayaan bergantung pada nasib. Selebihnya 99 peratus adalah usaha dan doa anda. Jika anda bersedia untuk bekerja kuat, gigih dan berdisiplin, ruang untuk anda gagal amatlah tipis.
Post a Comment