Friday, November 16, 2007

Republik mimpi

Republik Mimpi, rancangan televisyen yang meniru watak-watak pemimpin Indonesia telah mendapat sambutan yang menggalakkan daripada penonton. Disiarkan pada setiap malam Jumaat di Metro TV, ia mendapat kritikan dan pujian.

Dibarisi kabinet Republik Mimpi (meniru Republik Indonesia), ia diketuai oleh Butet Kertaradjasa yang menggunakan nama Si Butet Yogya, manakala wakilnya pula ialah Sujarwo yang menggunakan gelaran Jarwo Kwat.


Nama-nama lain ialah Suharta, Habudi/Budi, Gus Pur dan Megakarti. Para pembantu presiden dan rakan sejawat juga menjadi bahan mimikan seperti Setiausaha Rasmi Presiden Si Butet Yogya dimainkan oleh Anya Dwinov. Olga Lydia
yang sebelumnya dilantik sebagai Setiausaha Istana dinaikkan pangkat menjadi "Utusan Khusus Presiden Untuk Masalah yang Mengalami Kebuntuan" atau singkatannya "Usus Buntu."

Rancangan ini diusahakan oleh sekelompok intelektual muda dan pelakon komedi yang cerdas bergabung membentuk news.com. Keupayaan kumpulan ini menerbitkan rancangan yang dikhuatiri menerima tekanan terserlah apabila dipilih menerima Anugerah Suardi Tasrif.

Pemberian anugerah ini adalah kerana program tersebut dinilai mampu membuka ruang kepada masyarakat umum untuk menyampaikan pendapat dan pandangan. Selain itu program ini dilihat sangat peka terhadap persoalan yang berlegar-legar di dalam masyarakat serta menongkah dominasi kapitalisme yang tidak telus.

Mengkritik pemimpin negara secara terbuka tidak pernah dibayangkan sedekad yang lalu tetapi rancangan ini memecahkan pemikiran masyarakat dengan meniru aksi beberapa orang pemimpin kerajaan.

Keberanian ini dicetuskan kerana "rakyat Indonesia ingin merasai kebebasan" setelah sekian lama berada di bawah bayang-bayang sekatan dan larangan kebebasan media.

Menteri Komunikasi dan Informasi, Sofyan A. Djalil berkata bukan zamannya lagi untuk melarang atau menapis sesuatu program televisyen. Bahkan beliau juga setuju tidak ada polisi untuk melarang tayangan Republik Mimpi.

Dilancarkan dua tahun yang lalu, rancangan ini memberi fokus kepada personaliti negara seperti B.J. Habibie, Abdurrahman Wahid dan Susilo Bambang Yudhoyono. Ia disiarkan secara langsung di hadapan penonton Metro TV.

Dalam salah satu episod, pelakon yang meniru watak bekas presiden Abdurrahman Wahid yang mana dalam kehidupan sebenar sering kali mengantuk ketika mesyuarat dan terlentuk keletihan.

Hubungan yang muram di antara Susilo Bambang Yudhoyono dan Jusuf Kalla juga menjadi perhatian kerana dijangka pada pilihan raya 2009 kelak, Jusuf akan menentang SBY bagi jawatan presiden.


Keadaan yang berlaku di negara-negara jiran juga dijadikan isu.

Kebebasan media di Indonesia datang sekali bersama bantahan besar-besaran ke atas Suharto yang mana kerajaannya kerap menggertak media.

Ramai percaya rancangan satira komedi politik ini memainkan peranan penting mendidik masyarakat Indonesia mengenai demokrasi dan kebebasan bersuara.

"Saya percaya rancangan ini memberi impak yang besar bagi mendidik masyarakat mengenai nilai-nilai demokrasi, sekurang-kurangnya kami dapat memberitahu mereka supaya berfikiran kritikal apabila berjuang untuk hidup," kata Butet Kartaredjasa, yang berlakon menjadi presiden.

Sujarwo, berlakon sebagai timbalan presiden bersetuju dengan pendapat tersebut menegaskan bahawa rancangan ini juga mengenengahkan isu-isu yang serius seperti banjir di Jakarta dan pentadbiran yang tidak cekap.

"Cerita satira lebih cepat dekat di hati," kata Agus Apriyanti, pelajar bidang kewartawanan yang menjadi sebahagian daripada penonton di studio.

Di sebalik pujian, ada juga yang meminta rancangan ini dihentikan kerana memalukan bangsa Indonesia. Ketua Partai Reformasi Tionghoa Indonesia, Lius Sungkharisma menyatakan Suruhanjaya Penyiaran Indonesia wajar memberi perhatian ke atas rancangan ini kerana dikatakan akan membawa pengaruh buruk kepada masyarakat.


"Dari sudut agama mana sekali pun tidak wajar memperolok-olok orang tua. Reformasi bukan bererti segalanya boleh dilakukan," katanya.
Post a Comment