Thursday, November 08, 2007

Bisnes 3 Bagaimana satu idea melahirkan jutawan di China?

Amerika Syarikat, negara yang mempunyai paling ramai jutawan dalam kategori bilionaire di dunia. Negara yang paling hampir ialah China.

Tahun lepas terdapat 15 bilionaire di China. Kini terdapat lebih daripada 100 orang, seperti yang dinyatakan oleh Hurun Report. Tokoh-tokoh ini sangat sukar dikenali sekali pun di China. Siapa yang kenal Yang, Guo atau Zhang berbanding Gates, Buffett atau Brin?


Siapa mereka, apa yang mereka rancang akan lakukan atau dibenarkan untuk membuat sesuatu, akan mempengaruhi ekonomi dan politik tanah besar China, dan kemungkinan lebih jauh daripada itu.

"Mereka boleh mula membeli syarikat-syarikat di Amerika Syarikat," ulas Chang Chun, ahli ekonomi di China-Europe International Business School, Shanghai. "Mereka mempunyai pengaruh yang besar."

Dalam pada itu, jutawan-jutawan baru China ini sedang membina kekuatan kekayaan mereka di sebalik syarikat-syarikat besar yang kita tidak pernah dengar. Perubahan regim ekonomi komunis kepada kapitalis menolak pendekatan memiliknegarakan syarikat kepada pasaran saham yang boleh berubah dalam sekelip mata.

PetroChina, syarikat senaraian awam di Bursa Saham Shanghai mempunyai nilai saham melebihi US$1 trilion.

Para penganalisis merasa sangsi terhadap kaedah menilai potensi saham-saham China tetapi pembeli saham di Shanghai menolak keluar ExxonMobil sebagai syarikat paling bernilai di dunia. Kriteria yang sama, mereka cenderung menganggap China Mobile sebagai syarikat telekomunikasi paling berharga di dunia. ICBC, bank milik negara, dianggarkan mempunyai kekayaan lebih daripada Citigroup.


Apabila Country Garden, syarikat hartanah disenaraikan di Hong Kong pada April lepas, jumlah modal terkumpul adalah US$1.9 bilion, jauh lebih banyak daripada Google. PetroChina mengumpul kekayaan sebanyak US$8.9 bilion dan ICBC sebanyak US$21 bilion.

Pendatang baru, Alibaba.com, salah sebuah syarikat Internet terbesar di China, meningkat secara mendadak seperti mana Google. Hari pertama disenaraikan, sahamnya naik 193 peratus dengan anggaran saham bernilai US$26 bilion.

Sesetengah penganalisis melihat tidak ada yang aneh dalam ekonomi China. Jika ekonomi negara itu meluap dengan cepat, jutawan-jutawan yang ada akan lenyap dengan pantas kerana kekayaan mereka banyak dijana daripada pasaran saham.

"Ramai orang merasa hairan bagaimana keadaan ini berlaku dalam masa yang singkat," kata Jing Ulrich, penganalisis di JPMorgan. "Tetapi inilah kuasa pasaran bebas. Kekayaan ramai orang berdasarkan syarikat-syarikat yang disenaraikan."

Mereka yang membayangi jutawan-jutawan ini satu hal, kerana terlampau kaya menjadikan mereka melangkaui sempadan negara. Mereka menukar pemandangan budaya melalui "bantuan kemanusiaan."

Ramai penganalisis percaya jutawan di China tidak tahu apa yang hendak dibuat dengan wang yang banyak. Di sebalik ramai yang kaya-raya ini, pendapatan per kapita rakyat China masih di bawah US$1,000. Jurang di antara yang kaya dan miskin semakin melebar.

"Satu isu lagi ialah kestabilan sosial," kata Emmaneul Saez, profesor ekonomi di University of California. "Di Amerika Latin, para pembaharuan akan cuba mengagihkan kekayaan yang ada."

Dengan alasan demikian, ramai usahawan China ini enggan dimasukkan ke dalam senarai individu yang kaya-raya kerana hendak mengelak daripada di siasat akibat rasuah atau melarikan diri dari membayar cukai.

Tetapi masa telah berubah. Dengan ekonomi yang semakin baik dan setiap orang merasai kekayaan saham, ramai usahawan melihat perkembangan ini dari sudut positif.

Antara jutawan muda China ialah taukeh Internet, Robin Li, 38 tahun yang mengasaskan Baidu. Syarikat ini juga digelar "Google China" dengan kekayaan dianggarkan US$2.4 bilion dan lebih kaya daripada Jerry Yang, pengasas Yahoo. Ma Huateng, 36 tahun adalah pengasas Tencet, satu lagi empayar Internet yang diunjurkan kekayaan sebanyak US$1.9 bilion. Jason Jiang, 34 tahun, pengasas Focus Media yang mempunyai kekayaan US$1.1 bilion.

Jiang belajar sastera sebelum beralih kepada perniagaan ketika masih di universiti. Memulakan usaha menjual iklan di Shanghai dan pada 1997, menubuhkan Focus Media dengan idea menggantikan iklan video di kompleks, apartment, pasar raya dan liku-liku jalan. Dengan bantuan Goldman Sacks dan Credit Suisse, Focus Media disenaraikan di Nasdaq pada 2005 yang mana sahamnya meningkat 200 peratus dalam masa 2 tahun.

Dorongan kejayaan Focus Media lebih daripada wang. "Saya mahu syarikat ini menjadi kumpulan media terbesar di dunia." Beliau bekerja dari pukul 8 pagi hingga 2 pagi keesokan harinya. Masih lagi bujang, Jiang bekerja sepanjang masa dan membelanjakan US$2 sehari untuk makan tengah hari.

Orang muda seperti Jiang adalah harapan negara untuk perubahan. Umur 30-an, imej usahawan jutawan, bakal menjadi model kepada orang ramai.

Ropert Hoogewerf, penerbit Hurun Report berkata, 6 daripada 10 wanita terkaya di dunia adalah dari China termasuk Zhang Tin, pengasas Nine Dragons Paper yang mengumpul kertas kitar semula di Amerika Syarikat dan menukarkannya menjadi kotak apabila tiba di China.

Orang yang paling kaya di China juga seorang wanita: Yang Huiyan dari Country Garden, syarikat hartanah. Yang, 26 tahun ada dalam senarai wanita terkaya di Asia. Lepasan dari Ohio State University, kekayaannya dianggarkan sebanyak US$16 bilion, lebih kaya daripada George Soros, Rupert Murdoch dam Steve Jobs. Ayahnya seorang pemaju hartanah di selatan China, menyerahkan masa depan keluarga kepadanya, sebelum Country Garden "meletup" di Bursa Saham Hong Kong.

Walaupun kaya-raya dan bergelar jutawan, ada di antara mereka yang masih mengunjungi kedai gunting rambut US$2. Kisah mereka sangat dikagumi. Huang Guangyu, 38 tahun, membesar di sebuah perkampungan miskin di selatan China, di mana dia dan adiknya mula menjual botol-botol plastik dan kertas surat khabar. Sekarang beliau mengawal Gome, salah satu daripada kedai elektrik terkemuka di China.


Kemunculan jutawan-jutawan China amat ketara, bukan kerana kepantasan regim kapitalis bertapak 25 tahun yang lalu, tetapi disebabkan tidak ada satu pun syarikat bertaraf global: tidak ada Sony atau Toyota. (Jepun hanya ada 24 bilionaire).

Kekayaan China dengan adanya jutawan hartanah atau industri, muncul bersendirian di dalam wilayah China.

Banyak lagi cabaran yang akan dihadapi oleh jutawan-jutawan China pada masa depan. Shi Zhengrong, belajar fizik dan tenaga solar di Australia sebelum pulang ke China pada 2001 untuk memulakan syarikat Suntech Power. Enam tahun kemudian, syarikat tenaga solar Shi bernilai US$9 bilion, sahamnya meningkat melebihi 300 peratus sejak disenaraikan di pasaran saham pada Disember 2005.

Dalam temubual di ibu pejabat syarikat Shi di Shanghai, ayat terakhir Shi ialah, "Suatu hari nanti, syarikat ini akan menjadi sangat besar seperti Microsoft."
Post a Comment