1.0 Pengenalan
Nasi lemak
merupakan makanan kegemaran bagi orang Malaysia, Singapura, Indonesia dan
Brunei terutama sebagai sarapan pada waktu pagi. Pada kebiasaanya nasi lemak
adalah pilihan utaman masyarakat pada waktu pagi dan mampu bertahan hingga
tengah hari. Nasi lemak dijadikan makanan harian terutamanya kepada pekerja
yang memerlukan tenaga yang banyak dan masa yang segera. Di samping itu, nama
nasi lemak mendapat gelaran daripada cara penggunaan santan untuk memasak nasi.
Santan khususnya merupakan bahan masakan yang sering digunakan oleh masyarakat
Melayu tradisional. Walaupun nasi lemak sangat sedap ia tidak sepatutnya
diambil dengan kerap. Hal ini kerana gabungan santan dan beras semasa proses
memasak menjadikannya terlalu berlemak dan tinggi kolestrol yang menyebabkan
seseorang itu mempunyai masalah kegemukan dan masalah jantung tersumbat. Oleh
itu, nasi lemak tidak digalakkan sama sekali diambil secara berlebihan.
2.0 Asal Usul Nasi Lemak Di Malaysia
Asal usul sejarah nasi lemak adalah
berasal dari tanah Semenanjung Malaysia. Nasi lemak juga menjadi makanan
popular di pantai timur Sumatera, Indonesia. Sehingga zaman terkini, nasi lemak
telah menjadi makanan yang sangat popular dan dijadikan makanan ruji hajian
tanpa mengira pagi, petang ataupun malam. Nama nasi lemak ini mendapat gelaran
daripada cara penggunaan santan untuk memasak nasi. Santan khususnya merupakan
bahan masakan yang sering digunakan oleh masyarakat Melayu tradisional. Oleh
itu, sejarah nasi lemak dikaitkan dengan penggunaan santan dalam nasi yang
membuatkan rasa nasi itu berlemak dan bercampur dengan sambal ikan bilis.
Nasi lemak adalah sesuatu makanan yang dilipat
dengan daun pisang dalam bentuk segitiga dan merupakan makanan Melayu kegemaran
bagi orang Malaysia, Indonesia dan Singapura, terutama sebagai sarapan pada
waktu pagi dan minum petang. Nasi lemak ini dapat ditemui di semua bahagian
Malaysia dan juga Singapura. Di samping itu, nasi lemak ini ditemukan di
pesisir timur Sumatera, Indonesia terutama di Riau, Jambi dan Sumatera Utara.
Ia merujuk kepada nasi yang dimasak dengan menggunakan santan kelapa untuk
menambah rasa lemaknya yang lazat. Kadangkala daun pandan dimasukkan semasa
nasi lemak yang dimasak bagi menambahkan bau aromanya.
Selain daripada itu, nasi lemak biasanya
dihidangkan dengan telur, timun, ikan bilis goreng, kacang goreng dan sambal.
Namun, pada masa kini, nasi lemak banyak dijual dengan pelbagai lauk yang
termasuk tetapi tidak terhad kepada daging, ayam, sotong, udang, kerang, daging
lembu dan sayur. Kaum
Cina tempatan juga ada yang memasak nasi lemak dengan lauk khinzir kerana bagi
mereka khinzir lebih sedap dan mengenyangkan daripada ayam.
Nasi lemak terkenal dan disebut demikian di
Semenanjung Melayu dan pantai timur Sumatera. Sementara di Jakarta juga,
hidangan yang mirip nasi lemak ini dikenali dengan nama nasi uduk sedangkan di
Jawa Tengah dengan nama sega liwet
atau nasi liwet. Manakala di Aceh,
hidangan yang mirip pula, nasi lemak disebut nasi gurih. Pada masa sekarang, nasi lemak telah diubah suai dengan
dihidangkan pelbagai jenis lauk pauk dan diterima umum untuk menjadikannya
sebagai punca pendapatan kepada peniaga.
Nasi lemak merupakan satu sajian makanan yang
ringkas lalu dijadikan makanan pilihan warga kota yang sentiasa kesibukkan.
Harga yang murah juga mendorong makanan terkenal ini semakin mudah didapati di
mana-mana kedai atau gerai sahaja. Nasi lemak ini menjadi popular sehingga
dihidangkan di hotel dan restoran mewah di seluruh Malaysia, Indonesia,
Thailand, Vietnam dan di Asia Tenggara. Nasi lemak ini dijadikan menu utama di
dalam penerbangan MAS dan Air Asia.
3.0 Kesan Pengambilan Nasi Lemak Secara
Berlebihan
Antara hidangan yang menjadi kegemaran seluruh
rakyat Malaysia ialah nasi lemak. Kandungan lemak dan kalori dalam nasi lemak
itu sendiri adalah lebih kurang 450-500 kalori sepinggan dan belum lagi
ditambah lauk-pauk yang lain, sekali gus menjadikan pengambilan kolesterol
bertambah menjadi 1000 kalori sepinggan. Antara kesan pengambilan nasi lemak
secara berlebihan menjadi sebab obesiti dan kencing manis.
3.1 Jenis-Jenis Nasi Lemak Di Malaysia
Nasi Lemak
Royal
Di Malaysia pelbagai jenis nasi
lemak yang boleh kita temui, nasi lemak ini tidak jauh bezanya daripada yang
asal iaitu berwarna putih dan dimakan dengan sambal dan telur. Antara jenis
nasi lemak yang dimaksudkan ialah nasi lemak royal Kedah. Nasi ini berlainan
berlainan sedikit dari segi warna berbanding nasi lemak biasa yang berwarna
putih, nasi lemak royal ini berwarna kuning dan tidak terlalu berlemak. Nasi
lemak ini tidak dimakan dengan sambal seperti biasa kerana disediakan dengan
lima jenis kuah iaitu kuah dalca, pedas, kicap, sambal dan madu. Untuk lauknya
pula, ia dimakan dengan ayam goreng, telur rebus dan bendi.
Nasi Lemak
Kangkung
Nasi lemak ini bercampur
dengan sayur iaitu nasi lemak kangkung. Nasi lemak kangkung ini terkenal di
Melaka. Nasi lemak kangkung ini sama dengan nasi lemak biasa cuma ditambahkan
dengan sayur kangkung sahaja. Nasi ini kurang rasa
lemak santan dan ditambah lagi dengan sambal ikan bilis yang pedas. Boleh dikatakan nasi lemak ini cukup lengkap
dengan kacang goreng, ikan bilis goreng, timun dan sambal ikan bilis. Selain
dari itu, ada juga boleh ditambahkan lagi dengan lauk-pauk iaitu telur rebus,
ayam goreng, ayam rendang, sambal sotong, daging rendang dan paru sambal boleh
ditambah di dalam nasi lemak kangkung.
Nasi Lemak
Kukus Ayam Goreng Berempah
Nasi lemak ini bercampur dengan
ayam goreng berempah iaitu nasi kukus dan ayam goreng berempah memang gandingan
yang mantap. Nasi lemak ayam goreng berempah ini terkenal di seluruh Malaysia. Nasi lemak ayam goreng berempah ini sama dengan nasi lemak biasa cuma
ditambahkan pula dengan ayam goreng berempah. Nasi
ini kurang lemak santan dan dimasak dengan kukus. Nasi lemak ayam goreng
berempah ini ditambah lagi dengan sambal ikan bilis yang pedas dan juga
belacan.
Nasi Lemak Singapura
Singapura juga terpengaruh dengan nasi lemak di
Malaysia. Nasi lemak ini bercampur dengan ayam goreng biasa. Nasi lemak
Singapura memang gandingan yang mantap dan sedap. Tambah pula dengan sambal
yang pedas yang dicicah dengan ayam goreng. Nasi lemak Singapura ini terkenal
di Singapura dan Malaysia. Nasi
lemak Singapura
ini sama dengan nasi lemak biasa cuma ditambah dengan ayam goreng dengan sup ayam. Ia boleh dikatakan cukup dengan kacang
goreng, ikan bilis goreng, timun dan sambal ikan bilis.
3.2 Nasi
Lemak Sebagai Elemen Penyatuan Rakyat
Nasi
lemak merupakan makanan yang ringkas dan mengenyangkan, namun tiada siapa
menafikan bahawa nasi lemak mampu merapatkan hubungan sillaturahim antara
masyarakat, Bagaimana? Bungkusan nasi lemak yang tersedia di meja-meja gerai
menjadi tarikan masyarakat yang berlainan agama, fahaman, pemikiran, latar
belakang, usia, mahupun politik untuk datang dan duduk di situ. Ketika itu
mereka dapat menikmati nasi lemak yang tersedia itu bersama sambil gelak
ketawa, berbual, berbincang dan sebagainya.
4.0 Kesimpulan
Nasi
lemak bukan sekadar makanan semata-mata malah ia dikira sebagai lambang
perpaduan orang ramai kerana ia solah-olah telah sebati dengan masyarakat
berbilang kaun di negara ini. Hal ini memang sudah terbukti sekian lama kerana
orang ramai boleh duduk semeja tanpa mengira status pekerjaan, bangsa mahupun
agama dengan bertegur sapa untuk mengeratkan lagi perpaduan yang sekian lama
terjalin antara kaum di Malaysia.
Rujukan
https://foursquare.com/v/nasi-lemak-ujong-pasir/4c0e1e242466a593ed7c7821
http://sejarahnasilemak.blogspot.my/
http://nasilemakinthehouse.weebly.com/
http://resepinasilemak.blogspot.my/
MZ Zainudin, Muhammad Firdaus Norfadzlon, Muhammad Fikri Arif Mohd Amran, Muhammad
Faizal Ayub, Muhammad Faiz Haiqal
Suhadak, Muhammad Faizuddin Jumari
No comments:
Post a Comment