1.0 Pengenalan
Golongan peniaga iaitu golongan pengusaha ataupun
usahawan sering kali dikaitkan dengan keupayaan mereka untuk bersifat inovatif
dan kreatif bagi meningkatkan daya saing dan sekali gus menyediakan lebih
banyak pilihan kepada pengguna. Dengan wujudnya usahawan-usahawan yang rancak
membuka perniagaan baru, hasilnya ialah ianya akan menjana penciptaan baru,
pelaburan baru, pasaran baru, peluang-peluang perniagaan baru dan penjanaan
peluang pekerjaan baru yang hangan diperkatakan amat mempengaruhi pembangunan
dan pertumbuhan sesebuah negara secara positif.
Perniagaan coconut shake semakin mendapat perhatian dalam kalangan
masyarakat Melaka. Perniagaan ini tumbuh di merata tempat sama ada dalam saiz
yang kecil ataupun besar. Justeru, kajian ini ingin mendapatkan maklumat
mengenai latar belakang perniagaan coconut shake di Batu Berendam dan
cabaran-cabaran yang dihadapi oleh mereka.
1.1 Objektif Kajian
Objektif kajian ini
adalah mengenal pasti latar belakang perniagaan coconut shake,
mengetahui cabaran yang dihadapi dan mengetahui kaedah terbaik untuk mengatasi
masalah semasa berniaga coconut shake ini.
1.2 Limitasi Kajian
Kajian ini dijalankan terhadap syarikat Coconut Shake Batu Berendam,
Melaka sahaja. Kajian ini meliputi maklumat-maklumat penting dan padat untuk
mencapai objektif kajian. Kajian hanya dijalankan melalui kaedah temubual.
2.0 Sorotan Literatur
Sorotan leterasi yang diperolehi dalam penyelidikan
mengenai perniagaa coconut shake Encik Khairi ini terdiri daripada
beberapa perkara utama. Antara perkara-perkara utama yang ingin di ketengahkan
dalam adalah:
Nama:
Khairi
Asal: Durian Tunggal, Melaka
Syarikat: Khairi Enterprise
Asal: Durian Tunggal, Melaka
Syarikat: Khairi Enterprise
Encik Khairi sememangnya mempunyai sejarah peniagaan yang
kuat. Ini dapat dibuktikan kerana ibu bapa beliau berasal daripada keluarga
berniaga. Baik keluarga sebelah bapanya mahupun keluarga di sebelah ibu beliau.
Perniagaan merupakan pendapatan rasmi keluarga Encik Khairi. Kerana darah yang
mengalir adalah darah perniagaan, jadi, di usia muda lagi Encik Khairi telah
menceburkan diri beliau dalam bidang perniagaan ini. Ini dapat dilihat apabila
beliau mula mendekati perniagaan dengan menolong arwah datuknya menjalankan
perniagaan meniaga sayur. Sayur tersebut ditanam sendiri. Sayur-sayur tersebut
akan diasingkan menjadi ikatan-ikatan kecil yang berharga RM1 seikat, dijual di
pasar sekitar Alor Gajah dan Batu Berendam. Setelah datuk beliau meninggal
dunia, pada usia 13 tahun beliau menolong ibubapanya menjual makanan di pasar
malam. Makanan yang dijual seperti ayam goreng dan yong tau fu. Encik
Khairi menolong ibu bapa beliau sehingga berumur 14 tahun.
Perniagaan pertama yang dibuat adalah dengan menjual
buah-buhan tempatan. Buah-buahan ini diperolehi dengan memajak tanah yang
dipenuhi dengan buah. Namun, perniagaan buah-buahan ini bermusim, jadi
pendapatan yang diperolehi tidak tetap dan tidak boleh terus menampung
perbelanjaan beliau pada ketika itu untuk membayar gaji pekerja dan lori yang
dibeli.
Perlahan-lahan beliau memulakan perniagaan baru dengan
menjual air kelapa. Buah kelapa diperolehi dari tanah yang telah dipajak. Dalam
tempoh perniagaan air kelapa ini, beliau pernah jatuh dan bangun semula
sebanyak lima kali. Bilangan ini merupakan jumlah yang tinggi untuk seorang
perniaga mengharungi cabaran itu secara bersendirian tetapi Encik Khairi mampu
mengatasi halangan tersebut dengan menganggap itu adalah adat dalam pernigaan.
Pada peringkat ketiga dalam perniagaan beliau yang
mempunyai kemahiran tinggi dalam pembuatan air, ramai pelanggan memberi
cadangan untuk membuka sebuah gerai jualan coconut shake. Ini kerana coconut
shake memang popular di Melaka iaitu coconut shake Klebang.
Inspirasi dari gerai itu yang sentiasa mendapat sambutan hangat daripada
pelanggan tetapi lokasinya yang jauh menyebabkan beliau membuka gerainya di
Batu Berendam, Melaka.
Selain daripada itu, beliau juga mendapat sokongan
daripada pelanggan yang selalu bertandang ke gerainya untuk membeli air kelapa.
Untuk mendapatkan rasa yang enak seperti yang diperolehi sekarang, beliau
memerlukan masa selama tiga bulan dan dua minggu untuk menaik taraf rasa coconut
shake beliau. Dalam tempoh itu, pendapat daripada kawan-kawan dan pelanggan
digunakan untuk menambah baik rasa coconut shake tersebut.
Di awal perniagaan, beliau mempuyai dua orang pekerja
tetap. Perniagaan ini bermodalkan pernigaan beliau yang terdahulu. Pada usia 17
tahun, beliau memperolehi RM1000 sebulan gaji bersih setelah ditolak bayaran
gaji pekerja serta lori dengan hasil titik peluh sendiri.
3.0 Metodologi
Kajian
Kaedah pemerhatian merupakan satu kaedah yang sangat umum dan biasa
digunakan dalam melakukan suatu penyelidikan. Kaedah ini bertujuan untuk
mengukur tahap kualiti suatu penyelikan. Kaedah ini sangat sesuai digunakan
untuk melihat, menimbang dan memerhati perkembangan tingkah laku satu revolusi
perniagaan yang bermula dari bawah sehingga mencapai tahap kedudukan pada hari
ini. Pemerhatian dijalankan meliputi kawasan di mana perniagaan ini dijalankan
iaitu Batu Berendam, Melaka. Tempat perniagaan yang dipilih sangat strategik
kerana menjadi tempat lalu-lalang orang ramai. Dengan menggunakan kaedah ini
revolusi sesebuah syarikat dapat dilihat aliran pernigaannya.
Kaedah temubual adalah kaedah yang dijalankan menggunakan lisan dalam
proses memperolehi maklumat mengenai suatu isu yang dikaji. Dalam proses
menemubual individu, langkah-langkah yang perlu dipenuhi adalah persediaan
responden serta penemubual, kemahiran bertutur dalam menemubual dan
pendokumentasian hasil temubual tersebut. Temubual terbahagi kepada dua jenis
iaitu temubual tidak formal dan temubual formal. Dalam hal ini, temubual
dijalan secara formal bersama Encik Khairi iaitu pengasas kepada syarikat yang
menjalankan perniagaan coconut shake yang bertempat di Batu Berendam, Melaka.
Fokus temubual ini menjurus kepada aliran pernigaan yang dijalankan oleh Encik
Khairi sebelum menjadi usahawan sehingga menjadi seorang yang berjaya pada hari
ini.
4.0 Hasil Kajian
Sesi temubual telah diadakan bersama dengan pemilik kedai
tersebut iaitu Encik Khairi di Batu Berendam, Melaka. Beliau memiliki syarikat
Khairi Enterprise. Berikut adalah hasil daripada temubual bersama Encik Khairi.
4.1 Latar Belakang Perniagaan Coconut Shake
Sejarah memulakan perniagaan sebenarnya Encik Khairi berasal daripada keturunan
berniaga. Keluarganya ibubapanya juga berasal daripada keturunan yang membuat
perniagaan sebagai pekerjaan untuk menyara kehidupan seharian. Seawal usia tujuh
tahun, Encik Khairi telah berniaga sayur yang dibekalkan oleh arwah datuknya.
Sayur tersebut adalah sayur yang ditanam dalam tangki. Sayur itu akan diikat
dan akan dijual dengan nilai RM 1. Sayur-sayur tersebut akan dijual di pasar
sekita Alor Gajah. Di samping itu juga, beliau bekerja dengan ibu dan bapanya.
Pada waktu itu, kedua ibubapanya berniaga di Pasar Malam. Beliau berkerja
dengan kedua ibu bapa beliau sehingga umur beliau mencecah 14 tahun.
Pada usia Encik Khairi 14 tahun, ibunya telah memberinya
sebuah lori dah modal berjumlah RM2000. Perniagaan sendiri yang pertama yang
beliau jalankan ialah berniaga buah-buahan tempatan. Bekalan buah-buahan yang
untuk dijual telah dipajak di dusun berdekatan dengan rumah beliau. Namun
begitu pada waktu itu, buah-buahan tempatan hanya berbuah mengikut musim. Oleh
itu, jalan penyelesaian yang diambil supaya pendapatan beliau stabil ialah
dengan berniaga air kelapa. Hal ini kerana buah kelapa berbuah tidak mengikut
musim jadi pendapatannya akan stabil sepanjang tahun.
Hasil daripada maklum balas dan permintaan pelanggan,
Encik Khairi telah berjinak-jinak memulakan perniagaan coconut shake.
Pada permulaannya Encik Khari mempunyai dua orang rakan untuk menolong
melaksanakan perniagaannya secara kecil-kecilan. Modal yang digunakan untuk
membuka perniagaan coconut shake tersebut bernilai RM3000. Modal tersebut
diperolehi daripada perniagaan yang sebelum ini yang telah dijalankan oleh
beliau. Beliau telah menyewa tapak di Batu Berendam. Sewa tapak pula bernilai
RM300 sebulan.
Setelah tiga tahun perniagaan coconut shake itu
dijalankan, Encik Khairi juga turut menjual kuih-muih, air mata kucing dan nasi
lemak. Nasi lemak dan kuih-muih adalah bekalan daripada ibu saudara beliau
sendiri dan mendapat sambutan daripada para pelanggan. Sehingga kini, Encik
Khairi telah mempunyai 17 orang pekerja. Beliau mempunyai trademark tersendiri,
iaitu kelapa yang menggunung di kedainya tidak pernah turun. Hal ini kerana itu
adalah juga salah satu taktik untuk menarik minat pelanggan.
4.2 Operasi Coconut
Shake
Gaji pekerja diberi pada setiap minggu. Purata gaji
seorang pekerja ialah RM100 sehari. Pekerja akan mula masuk kerja pada pukul
7.30 pagi dan pulang pada pukul 7.30 petang. Jika mereka hendak bekerja lebih
waktu, mereka boleh bekerja sehingga 11 malam. Hal ini kerana kedai tersebut
beroperasi bemula pada pukul 10 pagi sehingga 10 malam. Kedai akan dibuka
setiap hari termasuk pada hari Ahad. Bonus akan diberikan kepada pekerja pada
setiap Hari Raya Aidilfitri dan juga pada Hari Raya Aidiladha.
Encik Khairi juga mengambil katering coconut shake
untuk majlis-majlis perkahwinan, majlis-majlis hari keluarga dan juga
majlis-majlis lain di seluruh negara. Tambahan lagi selain coconut shake,
Encik Khairi juga akan membuat katering cendol terutamanya pada waktu hujung
minggu.
Pada umur beliau 23 tahun, beliau sudah berfikiran jauh
kehadapan iatu berfikir lima tahun akan datang. Beliau telah mengumpul aset
untuk hari tua dan untuk membina keluarga pada suatu hari nanti. Tambahan lagi
perniagaan coconut shake semakin ligat apabila pihak media sendiri sudah
mengiklankan perniagaannya. Hasilnya, ramai pelanggan yang datang dari seluruh
negara hanya ingin menikmati coconut shake yang dijual oleh Encik
Khairi.
4.3 Cara Buat Coconut Shake
Sebuah mesin pengisar bernilai RM900. Beliau mempunyai 180 buah mesin
pengisar yang diimport daripada Itali. Pada setiap hari pada pukul 3 petang,
mesin akan ditukar. Sesebuah mesin tidak akan dibiarkan untuk beroperasi terus
12 jam. Hal ini kerana dikhuatiri mesin akan rosak kerana kos pembaikian mesin
adalah sama dengan pembelian mesin yang baru.
Mula-mula masukkan satu skop ais krim ke dalam mesin pengisar. Kemudian,
masukkan tiga keping isi kelapa. Seterusnya, masukkan dua cangkir air gula.
Selepas itu, masukkan setengah cawan ais. Langkah terakhir ialah mengisar semua
bahan hingga hancur.
4.4 Perancangan Masa Hadapan
Pertamanya beliau merancang untuk membuka francais ke seluruh negara.
Tambahan lagi, beliau berhasrat untuk mengkomersial penjualan coconut shake
dan menjadikannya produk untuk dieksort ke negara-negara yang berdekatan
seperti Singapura, Brunei dan Indonesia.
Tambahan lagi, dalam perniagaan coconut shake ini,
cuaca amat memain peranan yang tinggi. Hal ini kerana, pada musim hujan yang
berterusan bilangan pelanggan akan berkurangan secara mendadak dan secara tidak
langsung membawa kerugian kepada perniagaan beliau. Pada musim hujan,
perniagaan akan berlangsung seperti biasa. Beliau masih membuka kedai kerana
ianya tidak adil kepada para pekerja kerana pendapatan mereka bergantung kepada
setiap jam yang mereka kerja. Jadi untuk bersikap adil, walaupun hujan kedai
akan sentiasa dibuka. Di samping itu, beliau berniat untuk menjaga hati
pelanggan kerana karenah pelanggan yang kadang-kala tidak kira masa jika mereka
inginkan membeli coconut shake tersebut.
5.0 Kesimpulan
Berdasarkan hasil temuramah bersama pemilik dan pengasas coconut shake
Batu Berendam iaitu Encik Khairi bin Atan, kita dapat merumuskan bahawa usaha
berterusan tanpa putus asa walau pelbagai rintangan dan risiko yang perlu
dihadapi bukan menjadi halangan untuk seseorang menjadi usahawan yang berjaya.
Berfikiran terbuka dalam menerima teguran daripada pelbagai pihak juga menjadi
faktor kepada kepada kejayaan yang telah dicapai oleh En. Khairi. Rezeki yang
diperolehi digunakan untuk membuka perniagaan adik-adik beliau juga menjadai
kunci kepada rezeki yang tidak putus-putus seperti pepatah “semakin banyak
menghulur semakin banyak rezeki yang masuk”. Selain daripada itu juga, beliau
mengambil pendekatan dengan tidak mengawal pekerjanya dengan keras tetapi
tegas. Ketegasan itu adalah untuk mengelakkan daripada mereka memijak kepala
tetapi tidak dinafikan beliau merupakan majikan yang mesra terhadap pekerja.
Bilangan pengunjung semakin hari semakin bertambah membuktikan bahawa
perniagaan coconut shake En.Khairi ini semakin mendapat tempat malah
pernah disiarkan di dalam akhbar Berita Harian beberapa tahun lalu.
Perniagaan coconut shake Encik Khairi ini hanya terdapat di Batu
Berendam, Melaka. Setelah melihat kejayaan yang telah diperolehi, Encik Khairi
harus meluaskan perniagaan beliau ke serata tempat dalam Melaka ini dengan
mengekalkan rasanya yang enak. Hal ini kerana Melaka sangat popular dengan coconut
shake tetapi bilangan warung, gerai atau kedai yang menghasilkan coconut
shake sangat terhad di tempat tertentu sahaja. Selain daripada itu, Encik
Khairi perlu memikirkan keselamatan para pelanggan beliau. Seperti yang
diketahui, gerainya berada berhampiran dengan jalan utama. Jadi, beliau boleh
mencari tempat di dalam kedai supaya perkara yang tidak diingini dapat
dielakkan.
MZ Zainudin, Muhammad Nor Asyraf Nor Azmi, Siti Zunairah Sidek, Mashitah
Farith, Fatin Nurfarhana Abdul Rashid
No comments:
Post a Comment