Tuesday, July 03, 2012

Merangkak ke masjid

Kesungguhan lelaki tua merangkak untuk bersolat

Susuk lelaki tua OKU merangkak ke masjid berdekatan setiap hari adalah sesuatu yang biasa dilihat oleh penduduk di sebuah perkambungan di Arab Saudi.Susah-payah di dunia, senang-lenang di akhirat


Sesetengah mereka yang saban hari menyaksikan kesungguhan, ketaatan dan keazaman lelaki itu merangkak ke masjid untuk setiap waktu solat mungkin telah meninggal dunia kerana usia lelaki itu kini mencecah 76 tahun.

Sejak kecil, Abdullah Al Asiri dilaporkan tidak pernah terlepas menunaikan solat secara berjemaah. Beliau bertegas untuk menunaikan solat lima waktu di masjid walaupun mengalami kecacatan di bahagian kaki.

Asiri dilahirkan cacat dalam sebuah keluarga yang terdiri daripada 10 orang ahli - ibu bapanya, tiga saudara lelaki dan empat saudara perempuan. Setelah kehilangan orang tua, kebajikan Asiri dijaga oleh abang, kakak, sepupu dan anak saudaranya.

Asiri berulang-alik dari rumah ke masjid di kampung selatan Alaziza sebanyak lima kali sehari selama hampir 65 tahun tanpa mengira terik padang pasir ketika cuaca panas atau kedinginan udara pada waktu malam dan pagi.


(Sumber: http://abusyahirah.blogspot.com)


Post a Comment