Zainudin MZ, Siti Aishah Abdul Rahim, Nurul Fahana Zizam,
Tan Jian, Simon Liew Hong Xin, Chai Jun Qi
1.0 Pendahuluan
Di Malaysia, makanan tradisi
mempunyai keunikan yang tersendiri dan ia merupakan salah satu identiti negara
yang mempunyai pelbagai jenis makanan yang merangkumi pelbagai kaum, etnik dan
budaya yang tersendiri dan patut dibanggakan. Setiap kaum dan etnik di Malaysia
mempunyai makanan tradisi dan mempunyai resepi, rupa bentuk, cara hidangan dan
rasa yang tersendiri. Sebagai contoh, makanan yang sinonim dan terkenal bagi
masyarakat Melayu ialah nasi lemak, manakala bagi masyarakat Cina ialah kuey
teow goreng atau makanan bersup manakala makanan yang terkenal bagi masyarakat
India ialah capati atau roti canai.
Kepelbagaian makanan di Malaysia
mewujudkan hubungan yang utuh dikalangan rakyatnya yang berbilang kaum hasil
daripada perkongsian makanan tradisi walaupun pada awalnya makanan-makanan
tersebut dihidangkan pada waktu-waktu tertentu atau pada waktu perayaan, tetapi
kini telah disediakan sebagai hidangan biasa dan umum terutamanya di gerai atau
kedai makan di Malaysia.
Pada masa ini, kaum lain dapat menerima dan menikmati
keenakan makanan etnik lain di Malaysia. Contohnya, kaum Cina dapat menikmati
dan turut menjadikan makanan kaum Melayu sebagai menu makanan harian mereka
seperti nasi lemak begitu juga dengan kaum lain. Kini, pelbagai restoran turut
menyediakan pelbagai menu makanan yang merangkumi makanan mengikut kaum-kaum di
Malaysia seperti Melayu, Cina, India dan makanan etnik lain. Situasi ini
menggambarkan bahawa Malaysia berjaya mewujudkan perpaduan dan konsep Satu
Malaysia melalui aspek makanan. Selain itu, masyarakat Malaysia juga dapat
makan di bawah satu bumbung malah semeja bersama kaum lain seperti mana yang
dapat kita perhatikan di tempat makanan kawasan umum seperti medan selera di
pusat membeli belah, pusat rawat dan rehat dan sebagainya.
Oleh itu, kesepaduan yang terjalin ini haruslah terus
diperkukuh dan faktor kepada hubungan ini haruslah dikekalkan ke generasi
seterusnya dan kesinambungan dalam mengekalkan kepelbagaian makanan tradisi
terus menjadi teras kepada jalinan ini bersesuaian dengan tajuk kajian ini
iaitu Nasi Lemak Membina Jambatan Etnik di Malaysia.
1.1 Objektif Kajian
Objektif kajian ini ialah mengenal
pasti keistimewaan nasi lemak dalam kalangan rakyat Malaysia dan mengenal pasti
pengaruh nasi lemak terhadap hubungan etnik di Malaysia.
1.2 Skop Kajian
Kajian ini dijalankan di Universiti
Teknikal Malaysia Melaka (UTeM) dan Kolej Kediaman UTeM Bunga Raya. Melibatkan pelajar
dan staf dari semua fakulti di UTeM dan khusus kepada yang menggemari nasi
lemak sahaja.
2.0 Sorotan Kajian
Nasi lemak adalah contoh makanan
orang Melayu yang dapat memupuk perpaduan kaum di Malaysia dan ia patut
dijadikan makanan kebangsaan Malaysia. Nasi lemak bukan sahaja menjadi
kegemaran orang Melayu tetapi turut dipelopori oleh kaum Cina, India dan bangsa
lain. Nasi lemak dahulunya dihidangkan untuk sarapan pagi tetapi pada masa kini
dijadikan hidangan tengah hari dan malam. Jelasnya, ramai bersependapat bahawa
nasi lemak atau makanan tradisi selainnya mampu membentuk muafakat melalui
perpaduan yang terjalin melalui makanan.
Makanan pelbagai cita rasa yang dinikmati rakyat
Malaysia mencerminkan kumpulan etnik dan budaya yang terdapat di negara ini.
Oleh itu, aktiviti yang melibatkan makanan seperti promosi makanan tradisi
pelbagai kaum dan program menjamu selera yang dapat menarik penyertaan
masyarakat pelbagai lapisan perlu ditingkatkan. Perkara ini jelas mencerminkan
bahawa makanan itu sendiri memberi kesan yang sangat besar dan cepat untuk
mengumpulkan pelbagai etnik pada satu-satu masa tanpa ada kekangan dan secara
harmoni lantas dapat memperkukuh jalinan antara pelbagai etnik di Malaysia.
Nasi lemak bukan sekadar makanan
semata-mata malah ia dikira sebagai lambang perpaduan orang ramai kerana ia
seolah-olah telah sebati dengan masyarakat berbilang kaum di negara ini.
Perkara ini sememangnya sudah terbukti sekian lama kerana pelbagai kaum boleh
duduk semeja tanpa mengira status pekerjaan malah bertegur sapa untuk
mengeratkan lagi perpaduan yang sekian lama terjalin di antara kaum di
Malaysia.
Walaupun nasi lemak ini hanya
sebagai makanan rutin kepada masyarakat Malaysia namun impak di sebaliknnya
mempunyai maksud yang tersirat yang membawa kepada kemesraan dan menyatupadukan
rakyat. Jelasnya bahawa nasi lemak bukan sekadar membawa identiti sebagai
makanan semata-mata tetapi membawa identiti yang lebih besar iaitu identiti
Malaysia.
Nasi lemak yang berbalutkan daun
pisang bukan sahaja dinikmati orang Melayu sahaja namum melibatkan semua kaum
di negara di samping menjadi penghubung kepada masyarakat. Keadaan ini jelas
menggambarkan bahawa semua orang tidak kira bangsa mahupun agama mampu
menikmati nasi lemak seolah-olah ada daya tarikannya yang tersendiri sehingga
tidak dapat terungkai rahsianya walaupun dinikmati di tepi jalan ataupun kedai
selainnya.
Mengekalkan makanan Melayu sangat
penting untuk menyatukan rakyat negara yang berbilang kaum. Nasi lemak
merupakan makanan melayu yang sangat terkenal dan hampir digemari oleh segenap
lapisan masyarakat tidak kira umur, pangkat, kaum, agama dan sebagainya Oleh
itu, sekiranya makanan tradisi ini tidak dikekalkan ia akan memberikan impak yang
besar terhadap hubungan antara etnik di Malaysia kerana makanan merupakan salah
satu sumber yang dapat mengeratkan hubungan perpaduan berlainan etnik dan boleh
didapati di mana sahaja.
Makanan merupakan elemen terpenting
dalam memupuk perpaduan kaum. Misalnya, majoriti rakyat Malaysia tidak dapat
menolak keinginan untuk menikmati keenakan rasa nasi lemak yang dibungkus
dengan daun pisang. Jika dahulu, nasi lemak hanya sinonim sebagai makanan orang
Melayu, tetapi kini perkara ini telah berubah dan menjadi makanan rutin kaum
Cina, India dan bangsa lain malah ada antara mereka menikmati nasi lemak panas
ini menggunakan tangan. Tiada siapa yang dapat menafikan budaya ‘memakan nasi
lemak’ mampu menjadi kuasa perpaduan antara kaum.
3.0 Metodologi Kajian
Kajian ini melibatkan soal selidik
dan temu bual. Bagi memperolehi dapatan kajian yang lebih tepat, borang kaji
selidik telah dibentuk berpandukan kepada tujuan dan objektif kajian dan diedarkan
kepada responden. Selain itu, borang kaji selidik ini juga dibentuk agar dapat
membantu pengkaji menjawab persoalan-persoalan kajian yang telah ditetapkan.
Soalan-soalan yang terdapat di dalam borang soal selidik ini terdiri daripada tiga
bahagian. Temu bual dijalankan melalui sesi
soal jawab di antara pengkaji dan responden. Seramai tiga orang responden
ditemu bual mengikut tiga kaum utama di Malaysia iaitu Melayu, Cina dan India.
4.0 Hasil Kajian
Hasil kajian melalui temu bual,
responden pertama, Sakthivel berumur 22 tahun dan merupakan pelajar FKP
mengatakan bahawa nasi lemak merupakan makanan yang paling popular dan digemari
oleh seluruh rakyat Malaysia tanpa mengira bangsa dan lapisan umur. Beliau juga
mengakui bahawa nasi lemak adalah salah satu makanan kegemarannya dan sering
mengambil nasi lemak sebagai sarapan pagi.
Menurut responden kedua, Seah Mei berumur
22 tahun dan pelajar FKP sangat setuju bahawa makan nasi lemak semeja dengan
kaum lain sememangnya dapat mengeratkan hubungan etnik di Malaysia kerana
komunikasi akan berlaku ketika mereka makan bersama. Selain itu, mereka juga
dapat bertukar pendapat mengenai makanan tradisi etnik masing-masing lantas
mengukuhkan lagi kesepaduan antara kaum.
Seterusnya, responden ketiga, Nuraina berumur 21 tahun merupakan FKE menyatakan
nasi lemak akan terus menjadi makanan yang dapat mengeratkan perpaduan di
Malaysia yang terdiri daripada pelbagai etnik selagi makanan tersebut diwarisi
dari generasi ke generasi. Nasi lemak sememangnya mempunyai banyak keistimewaan
antaranya rasa yang enak, cara hidangan yang pelbagai serta harga yang
berpatutan yang mampu menarik pelbagai etnik untuk menggemarinya.
Rajah 1: Ciri-ciri nasi lemak yang
popular dan digemari
Merujuk kepada Rajah 1, nasi lemak mempunyai pelbagai
keistimewaan antaranya resipi yang pelbagai, cara hidangan yang menarik dengan
bahan tambahan yang membangkitkan selera seperti kacang tanah goreng, ayam
goreng dan sebagainya. Di samping itu, harga berpatutan juga menjadi antara
salah satu faktor penarik responden untuk menggemari nasi lemak. Melalui
kajian, sebanyak 50% iaitu sepuluh orang responden berpendapat bahawa cara
hidangan yang membuatkan mereka untuk menggemari nasi lemak manakala sebanyak
40% responden iaitu lapan orang bersetuju bahawa mereka menggemari nasi lemak
kerana resipi yang bersesuai dengan citarasa mereka. Sebanyak 25% responden
iaitu lima orang berpendapat harga yang berpatutan merupakan punca utama mereka
menggemari nasi lemak dan diikuti dengan sebanyak 5% iaitu seorang berpendapat
yang berbeza dan lain-lain seperti mereka lebih memetingkan kebersihan makanan
dan sebagainya.
Rajah 2: Nasi lemak memberikan
pengaruh dan impak yang besar terhadap hubungan etnik di Malaysia
Rajah 2 menunjukkan bahawa sebanyak
sepuluh orang bersamaan 50% responden sangat setuju bahawa nasi lemak
memberikan pengaruh dan impak yang besar terhadap hubungan etnik di Malaysia
dan diikuti seramai lima orang iaitu 25% setuju seterusnya seramai tiga orang
iaitu 15% tidak pasti dan seramai dua orang iaitu 10% kurang setuju bahawa nasi
lemak memberikan pengaruh dan impak yang besar terhadap hubungan etnik di
Malaysia manakala tidak ada responden sangat tidak setuju dengan soalan yang dikemukakan.
5.0 Kesimpulan
Nasi lemak merupakan makanan
tradisi bagi orang Melayu. Nasi lemak pada mulanya diperkenalkan dan digemari
oleh masyarakat Melayu tetapi kini masyarakat dan etnik lain juga turut
menggemarinya. Kajian ini menunjukkan nasi lemak sememangnya sinonim dengan
juadah sarapan pagi namun peredaran masa membuatkannya bukan sekadar dinikmati
pada waktu pagi namun ia juga dinikmati dan boleh didapati pada waktu-waktu
lain. Hal ini jelas menggambarkan bahawa penerimaan nasi lemak sebagai salah
satu menu makanan popular dan makanan kebangsaan di Malaysia oleh masyarakat
etnik yang lain. Selain mempunyai rasa yang enak, nasi lemak juga mempunyai
cara hidangan yang menarik serta harga yang berpatutan yang menjadi faktor
utama masyarakat dan etnik lain untuk meminatinya.
Rujukan
Abu Musa. (2012). Pengalaman
harian: menjalin kesepaduan dan melahirkan keharmonian, diakses jun 14,
2012, dari http://notactu553.blogspot.my/2012/11/tajuk-09.html
Hazlianayati, S. (2014). Bersatu
kita teguh, bercerai kita roboh, diakses Oktober 9, 2014, dari
http://www.1malaysia.com.my/affiliates/bersatu-kita-teguh-bercerai-kita-roboh-0
Shamsul Amri Baharudin. (2012). Modul
Hubungan Etnik. Ed.ke-2. Bangi: Penerbitan Universiti Kebangsaan Malaysia.
Zahir Zainudin. (2014). Perpaduan
kaum melalui makanan tradisi, diakses dari
http://zahirzainudin.blogspot.my/2014/03/perpaduan-kaum-melalui-makanan-traisi.html
Chef Ismail memartabat makanan Melayu. Utusan Melayu, (2014, Jun 29).
Nasi lemak satukan rakyat. Utusan Melayu, (2008, Mei 23).
Tingkat perpaduan rakyat melalui
makanan pelbagai kaum. Utusan Melayu, (2003, Jun 16).
No comments:
Post a Comment