1.0 Pengenalan
Program SDSI mula digerakkan dalam Rancangan Malaysia Keenam
(RMK-6) iaitu pada tahun 1992. Pada mulanya ia dikenali sebagai Program Satu
Kampung Satu Produk (SKSP) yang diambil ilham dari kejayaan Program One Village
One Product (OVOP) di Oita Prefecture, Jepun. Pada tahun 2002, kerajaan telah
bersetuju Program SKSP diubah suai dengan nama Satu Kampung Satu Industri
(SKSI) dan seterusnya pada tahun 2003 sekali lagi konsep ini diubah suai kepada
Satu Daerah Satu Industri (SDSI) dengan asas pembangunan dan matlamat yang
lebih luas iaitu dari segi tenaga manusia dan sumber yang berdaya maju serta
berdaya tahan. Pada 8 Disember 2004, Jemaah Menteri memutuskan pelaksanaan
Program SDSI diperkasakan dengan menubuhkan Jawatankuasa SDSI peringkat
kebangsaan yang berperanan untuk menyelaras dan memantau pelaksanaan Program
SDSI dan ICU JPM telah diberikan peranan sebagai penyelaras utama program ini. Bagi
memantap dan menggerakkan pelaksanaan Program SDSI dengan lebih berkesan, satu
Arahan Pelaksanaan Program Satu Daerah Satu Industri telah dikeluarkan sebagai
satu mekanisme untuk membantu jawatankuasa-jawatankuasa yang diwujudkan
menjalankan peranan dengan secara yang lebih berkesan.
Program SDSI berkonsepkan pembangunan satu atau dua
produk beridentitisatu daerah dengan tujuan meningkatkan pendapatan masyarakat
setempat. Ciri-ciri SDSI adalah penggunaan sumber bahan tempatan secara
ekonomik, menyediakan peluang penambahan pendapatan, menyediakan peluang
pekerjaan, mewujudkan industri haluan dan hiliran serta penggunaan sumber
tenaga belia yang optimum.
Projek SDSI yang kami buat berkaitan perniagaan sederhana
iaitu Rawang Burger Bakar (RBB). Ia merupakan cawangan baru di Melaka yang
bersebelahan dengan Ikan Bakar Malim di MITC Melaka. Cawangan pusat RBB ni
bertapak di Putra Permai, Selangor. Ia merupakan perniagaan keluarga. Keistimewaan buger ni adalah membuat daging
buger (petty) dengan sendiri dengan berat untuk petty mereka
mencecah 130 gram hingga 150 gram berbanding daging buger biasa cuma purata 50
gram.
2.0 Latar Belakang
RBB bertapak di bersebelahan Ikan Bakar Malim di MITC
Melaka pada awal bulan Jun 2012. Persekitaran yang luas dan memudahkan
pelanggan untuk parking kereta. Waktu
perniagaan bermula dari 7 petang sehingga 2 pagi. Mempunyai 8 kakitangan, memberi
giliran pekerjaan kepada kakitangannya. Mengamalkan
kebersihan sebelum, ketika dan selepas perniagaan. Memberi harga yang berpatutan seperti
Rawang Burger Bakar
mula diasaskan di Subang sejak setahun yang lalu pada 1 Disember 2011 dan di
bawah naungan Senang Lenang Trading. Perniagaan tersebut merupakan perniagaan
milik keluarga dan nama Rawang Burger Bakar diambil sempena keluarga dari Bukit
Rawang Jaya. Gerai pertama RBB dibuka di
Arena Cafe Pusat Bandar Wangsa Maju Seksyen 5. Mula membuka cawangan di Melaka
iaitu di MITC Melaka (bersebelahan dengan kedai ikan bakar Malim) sejak
beberapa bulan yang lalu dan di usahakan oleh En. Edie Ahmad.
3.0 Kekuatan dan Kelemahan
3.1 Kekuatan
Mempunyai pekerjaan
yang cukup untuk melaksanakan setiap tugasan
Pekerja yang ramah
dengan pelanggan
Keistimewaan yang
terdapat pada daging (petty) yang di bakar dengan arang
Nama produk yang unik
Rasa produk yang
sedap dan unik
Penghasilan produk
yang fleksible mengikut cita rasa pelanggan
3.2 Kelemahan
Servis yang lambat
dan kurang memuaskan
Hanya menjual produk
makanan tetapi tidak menjual minuman
Harga produk mahal jika
di bandingkan dengan pesaing terdekat
Daya tarikan di
tempat kerja
4.0 Impak Sosioekonomi
4.1 Masyarakat Tempatan
Mengurangkan
pengangguran seperti memberi peluang pekerjaan sepenuh masa atau separuh masa
kepada pelajar universiti mahupun orang awam
Memberi pengalaman
kerja dalam suasana perniagaan
Memberi daya saingan
sihat dengan peniaga-peniaga sekeliling
4.2 Negara
Melahirkan usahawan
yang berjaya
Dapat naikkan ekonomi
negara
Mengurangkan
pengangguran dalam negara
Memberi saingan
kepada perniagaan luar seperti McDonald
5.0 Cadangan dan Potensi Masa
Hadapan
Mempelbagaikan lagi
jenis produk
Membuka lebih banyak
cawangan di tempat lain
Meningkatkan lagi
servis dan mutu perkhidmatan
Mengekalkan serta
meningkatkan lagi rasa produk
Menyediakan servis
peenghantaran ke rumah
6.0 Keistimewaan Produk
Daging burger (petty)
yang di buat sendri dan kaedah pembakarannya dilakukan dengan menggunakan kayu
arang.
Dengan menggunakan
kayu arang, aroma daging dan jus daging dapat dikekalkan.
Resipi untuk RBB ini
telah dihasilkan melalui gabungan chef yang bertaraf antarabangsa.
MZ Zainudin, Ahmad Abbas
Abdul Aziz, Muhammad Syazwan Abdul Malik, Mohammad Irham Idrus, Abu Hassan
Ahmad, Eleanor Kuyun, Muhamad Ezammudin Muhamad
No comments:
Post a Comment