Thursday, September 03, 2015

Rawang Burger Bakar







1.0 Pengenalan

Program SDSI mula digerakkan dalam Rancangan Malaysia Keenam (RMK-6) iaitu pada tahun 1992. Pada mulanya ia dikenali sebagai Program Satu Kampung Satu Produk (SKSP) yang diambil ilham dari kejayaan Program One Village One Product (OVOP) di Oita Prefecture, Jepun. Pada tahun 2002, kerajaan telah bersetuju Program SKSP diubah suai dengan nama Satu Kampung Satu Industri (SKSI) dan seterusnya pada tahun 2003 sekali lagi konsep ini diubah suai kepada Satu Daerah Satu Industri (SDSI) dengan asas pembangunan dan matlamat yang lebih luas iaitu dari segi tenaga manusia dan sumber yang berdaya maju serta berdaya tahan. Pada 8 Disember 2004, Jemaah Menteri memutuskan pelaksanaan Program SDSI diperkasakan dengan menubuhkan Jawatankuasa SDSI peringkat kebangsaan yang berperanan untuk menyelaras dan memantau pelaksanaan Program SDSI dan ICU JPM telah diberikan peranan sebagai penyelaras utama program ini. Bagi memantap dan menggerakkan pelaksanaan Program SDSI dengan lebih berkesan, satu Arahan Pelaksanaan Program Satu Daerah Satu Industri telah dikeluarkan sebagai satu mekanisme untuk membantu jawatankuasa-jawatankuasa yang diwujudkan menjalankan peranan dengan secara yang lebih berkesan.

Program SDSI berkonsepkan pembangunan satu atau dua produk beridentitisatu daerah dengan tujuan meningkatkan pendapatan masyarakat setempat. Ciri-ciri SDSI adalah penggunaan sumber bahan tempatan secara ekonomik, menyediakan peluang penambahan pendapatan, menyediakan peluang pekerjaan, mewujudkan industri haluan dan hiliran serta penggunaan sumber tenaga belia yang optimum.

Projek SDSI yang kami buat berkaitan perniagaan sederhana iaitu Rawang Burger Bakar (RBB). Ia merupakan cawangan baru di Melaka yang bersebelahan dengan Ikan Bakar Malim di MITC Melaka. Cawangan pusat RBB ni bertapak di Putra Permai, Selangor. Ia merupakan perniagaan keluarga.  Keistimewaan buger ni adalah membuat daging buger (petty) dengan sendiri dengan berat untuk petty mereka mencecah 130 gram hingga 150 gram berbanding daging buger biasa cuma purata 50 gram.


2.0  Latar Belakang

RBB bertapak di bersebelahan Ikan Bakar Malim di MITC Melaka pada awal bulan Jun 2012. Persekitaran yang luas dan memudahkan pelanggan untuk parking kereta. Waktu perniagaan bermula dari 7 petang sehingga 2 pagi. Mempunyai 8 kakitangan, memberi giliran pekerjaan kepada kakitangannya. Mengamalkan kebersihan sebelum, ketika dan selepas perniagaan. Memberi harga yang berpatutan seperti

Rawang Burger Bakar mula diasaskan di Subang sejak setahun yang lalu pada 1 Disember 2011 dan di bawah naungan Senang Lenang Trading. Perniagaan tersebut merupakan perniagaan milik keluarga dan nama Rawang Burger Bakar diambil sempena keluarga dari Bukit Rawang Jaya. Gerai  pertama RBB dibuka di Arena Cafe Pusat Bandar Wangsa Maju Seksyen 5. Mula membuka cawangan di Melaka iaitu di MITC Melaka (bersebelahan dengan kedai ikan bakar Malim) sejak beberapa bulan yang lalu dan di usahakan oleh En. Edie Ahmad.


3.0 Kekuatan dan Kelemahan

3.1 Kekuatan 

Mempunyai pekerjaan yang cukup untuk melaksanakan setiap tugasan
Pekerja yang ramah dengan pelanggan
Keistimewaan yang terdapat pada daging (petty) yang di bakar dengan arang
Nama produk yang unik
Rasa produk yang sedap dan unik
Penghasilan produk yang fleksible mengikut cita rasa pelanggan

3.2 Kelemahan 

Servis yang lambat dan kurang memuaskan
Hanya menjual produk makanan tetapi tidak menjual minuman
Harga produk mahal jika di bandingkan dengan pesaing terdekat
Daya tarikan di tempat kerja


4.0 Impak Sosioekonomi

4.1 Masyarakat Tempatan

Mengurangkan pengangguran seperti memberi peluang pekerjaan sepenuh masa atau separuh masa kepada pelajar universiti mahupun orang awam
Memberi pengalaman kerja dalam suasana perniagaan
Memberi daya saingan sihat dengan peniaga-peniaga sekeliling

4.2 Negara

Melahirkan usahawan yang berjaya
Dapat naikkan ekonomi negara
Mengurangkan pengangguran dalam negara
Memberi saingan kepada perniagaan luar seperti McDonald


5.0 Cadangan dan Potensi Masa Hadapan

Mempelbagaikan lagi jenis produk
Membuka lebih banyak cawangan di tempat lain
Meningkatkan lagi servis dan mutu perkhidmatan
Mengekalkan serta meningkatkan lagi rasa produk
Menyediakan servis peenghantaran ke rumah


6.0 Keistimewaan Produk 

Daging burger (petty) yang di buat sendri dan kaedah pembakarannya dilakukan dengan menggunakan kayu arang.
Dengan menggunakan kayu arang, aroma daging dan jus daging dapat dikekalkan.
Resipi untuk RBB ini telah dihasilkan melalui gabungan chef yang bertaraf antarabangsa. 


MZ Zainudin, Ahmad Abbas Abdul Aziz, Muhammad Syazwan Abdul Malik, Mohammad Irham Idrus, Abu Hassan Ahmad, Eleanor Kuyun, Muhamad Ezammudin Muhamad



No comments:

Post a Comment