1.0 Pendahuluan
Sektor pertanian merupakan salah satu sumber nadi
penyumbang kepada pembangunan ekonomi negara kita Hal ini terbukti apabila
kerajaan Malaysia melancarkan kempen “Pertanian Adalah Perniagaaan” yang
dikawal selia oleh Jabatan Pertanian Malaysia serta bantuan kewangan daripada
institusi-institusi kewangan di Malaysia. Perniagaan taugeh ini merupakan salah
satu daripada sektor pertanian yang baik untuk diniagakan serta dapat
menjanakan pulangan yang baik.
Taugeh merupakan sejenis makanan daripada pencambahan
kekacang atau “bean sprout” sama ada
daripada kacang hijau (vigna radiata) atau kacang hitam (vigna mungo) yang
diimport daripada Thailand atau China. Penghasilan taugeh ini agak mudah dan
memerlukan modal permulaan yang agak berpatutan untuk dilaksanakan. Penanaman taugeh
ini hanya memerlukan pemerhatian yang berkala serta penyiraman air yang berkala
untuk menghasilkan taugeh yang berkualiti. Kesan kepada penghasilan taugeh ini
bergantung kepada setiap proses penghasilannya, sebagai contohnya pemilihan
lokasi yang betul, bekalan sumber air dan ruang pasaran yang betul dapat
menghasikan pulangan yang baik.
Seperti yang kita maklum, taugeh Ipoh merupakan antara taugeh
yang baik serta berkualiti di Malaysia. Ini kerana, penghasilan taugeh di Ipoh ini
menggunakan sumber air galian yang baik serta bersesuaian dengan pH yag
diperlukan untuk penanaman taugeh. Kajian in telah dilakukan di gerai taugeh di
Pasar Besar Ipoh Perak kepunyaan Mohamaed Faizul Hakimi yang mewarisi
pengusahaan bapanya.
Taugeh ini mempunyai banyak kebaikan seperti
sayuran-sayuran yang lain, antara kebaikannya adalah mempunyai vitamin C, mineral,
asid amino serta fitokimia. Taugeh yang biasa dijual serta dikomesialkan di
Malaysia adalah, taugeh kasar yang diperbuat daripada kacang soya dan taugeh
halus yang diperbuat daripada kacang hitam. Dalam kajian ini hanya tertumpu
kepada taugeh halus sahaja.
1.1 Skop Kajian
Kajian ini dijalankan di Gerai No 20 Pasar Besar Ipoh
Perak.
Nama peniaga: Mohd Faizul Hakimi
Latar belakang: 22 tahun, pendidikan tertinggi SPM
Mula beroperasi: 1990
1.1 Objektif Kajian
Antara objektif yang terdapat dalam kajian ini adalah
untuk mengetahui perniagaan taugeh dari segi cara penanaman dan strategi
pemasaran, sumbangan perniagaan taugeh kepada pendapatan keluarga dan mengetahui
isu serta cabaran dalam perniagaan taugeh.
2.0 Latar Belakang
Perniagaan taugeh
2.1 Cara Penanaman
Untuk menghasilkan taugeh yang berkualiti dan baik, cara penanaman memainkan peranan yang
penting untuk menghasilkannya. Bahan mentah yang baik untuk menghasilkan taugeh
adalah kacang hitam, kacang hitam ini banyak digunakan dalam penanaman taugeh
di Ipoh ini berbanding dengan kacang hijau yang tidak begitu sesuai untuk
dijadikan taugeh kerana taugeh daripada kacang hijau tidak tahan lama berbanding kacang hitam.
Pemilihan kacang hitam juga agak penting untuk menghasikan taugeh yang
berkualiti, benih kacang mestilah bernas dan bersaiz besar bagi mendapatkan
hasil yang baik.
Proses penanaman atau percambahan taugeh ini
bermula dengan mendapatkan bekalan kacang hitam. Sesudah itu kacang hitam tadi
akan dibasuh hingga benar bersih dan mengasingkan benda asing seperti batu,
kacang rosak dan sampah. Seterusnya, benih kacang yang sudah dibasuh tadi
direndam dengan larutan hormon pembesaran sontoso selama enam hingga lapan
jam. Sesudah selesai dengan proses merendam dengan larutan sontoso tos
air redaman tadi dan gaulkan biji benih taugeh dengan siako. Sesudah itu
masukan biji benih taugeh ke dalam bekas yang besesuaian dan dibiarkan dengan
penyiraman air bekala selama 4-6 hari di dalam bilik yang gelap dan suhu yang
rendah. Persekitaran sebergini adalah amat baik untuk pencambahan taugeh.
Penyiraman air yang berkala iaitu 2-3 jam sekali. Sesudah cukup hari iaitu 4-6
hari taugeh tadi boleh dipasarkan.
2.2 Proses Pengeluaran Taugeh
Menyediakan persekitaran dan
lokasi
|
Mendapatkan bahan mentah (kacang hijau / kacang hitam)
|
Mengasingkan benih (benda asing, kacang rosak, batu dan sampah)
|
Membasuh (hingga kacang benar-benar bersih)
|
Merendam (6-8 jam menggunakan larutan hormon jika mahu, 1.5% Sontoso)
|
Mengetos (digaul dengan 1% Siako)
|
Mencambah (4-6 hari dalam bilik yang gelap dan suhu rendah serta tong bersesuaian)
|
Menyiram (2-4 jam sekali)
|
Mengasingkan kulit
|
Membungkus
|
Menjual
|
Mendapatkan bahan mentah (kacang hijau / kacang hitam)
|
Mengasingkan benih (benda asing, kacang rosak, batu dan sampah)
|
Membasuh (hingga kacang benar-benar bersih)
|
Merendam (6-8 jam menggunakan larutan hormon jika mahu, 1.5% Sontoso)
|
Mengetos (digaul dengan 1% Siako)
|
Mencambah (4-6 hari dalam bilik yang gelap dan suhu rendah serta tong bersesuaian)
|
Menyiram (2-4 jam sekali)
|
Mengasingkan kulit
|
Membungkus
|
Menjual
Rajah 1: Proses penyiraman air
secara moden
2.3 Strategi Pemasaran
Dalam perniagaan taugeh yang dilakukan oleh Mohd Faizul
Hakimi, beliau telah menggunakan beberapa pendekatan bertujuan untuk memudahkan
urusan dalam perniaggan yang dijalankan oleh beliau.
Antara pendekatan atau strategi yang digunakan ialah menggunakan
pengangkutan seperti lori untuk menghantar taugeh ke pasar besar Ipoh, hanya
membekalkan taugeh di sekitar kawasan Ipoh sahaja dan bekalan yang
di ambil pada hari
biasa 4 hingga 5 tong bersamaan 200kg dan pada hari
perayaan 8 hingga 9 tong atau bersamaan 400kg.
Beliau menggunakan pengangkutan lori bagi memudahkan
urusan beliau setiap hari kerana beliau mampu membawa lebih muatan sekiranya
permintaan bertambah pada hari-hari tertentu. Di samping, itu beliau hanya membekalkan
taugeh di sekitar kawasan Ipoh. Ini adalah untuk memastikan pasaran beliau di Ipoh
tidak terjejas. Ia juga bertujuan untuk memastikan pelanggan mendapat bekalan yang
secukupnya. Bekalan yang diambil oleh Faizul pula antara 4 hingga 5 tong pada hari
biasa. Bekalan yang diambil telah ditetapkan supaya tidak berlaku lebihan taugeh
yang tidak dapat dijual. Ini akan menyebabkan kerugian sekiranya taugeh itu
rosak. Pada hari-hari perayaan, bekalan beliau meningkat sehingga 8 hingga 9 tong
sehari.
2.4 Sumbangan
Sumbangan perniagaan taugeh ini tidak terhad kepada ekonomi keluarga
peniaga tetapi kepada ekonomi negari itu sendiri. Sumbangan perniagaan ini
dapat dibahagikan kepada dua iaitu ekonomi keluaga itu sendiri dan ekonomi
sesebuah negari secara tidak langsung.
Kepada keluarga, perniagaan ini menjadi sumber
pendapatan kepada peniaga sekeluarga, sumber kewangan untuk
penbelajaan harian sekeluarga serta menjadikan
hubungan sesama keluarga lebih baik dan akrab kerana perniagaan ini
tidak memerlukan masa yang lama untuk dijual dan ini akan membolehkan peniaga
membahagikan masa bersama keluarga.
Kepada negeri pula, perniagaan seperti ini dapat membantu mengeluarkan
diri keluarga dan masyarakat sekeliling dari kelompok kemiskinan, dapat
meningkatkan pendapatan ekonomi negara dan membantu menaikan sektor ekonomi
pertanian, membantu negara
dengan menyediakan bantuan kepada peniaga yang mahu memulakan perniagaan dari
segi bentuk nasihat dan pengalaman dalam penyediaan tauge dan memenuhi
keperluan masyarakat sekeliling.
3.0 Isu dan Cabaran
Dalam peniagaan ini, isu yang timbul serta cabaran dalam
perniagaan itu sendiri menjadi penghalang kepada kejayaan sesuatu perniagaan
itu. Sekiranya ia dapat diatasi dengan baik maka peniagaan itu dapat membuatkan
peniaga itu lebih berjaya dan berpengalaman. Setiap peniagaan haruslah
mempunyai cabaran serta isu-isu yang timbul dan ia membuatkan peniaga itu
sendiri lebih matang dan berpengalaman untuk menguruskannya.
Dalam penigaan taugeh ini, isu serta cabaran yang
dihadapi oleh peniaga tidak begitu hebat seperti perniagaan-perniagaan yang
lain, ini kerana peniagaan taugeh ini agak mudah dan memerlukan modal permulaan
yang agak rendah berbanding perniagaan lain dalam sektor pertanian ini. Seperti
apa yang dikongsikan oleh Mohamed Faizul Hakimi, cabaran yang terbesar yang
dihadapi olehnya adalah mendapatkan bekalan taugeh yang bermutu dan berkualiti
yang baik. Ini kerana bekalan taugeh ini bergantung kepada keadaan benih kacang
hitam, jika kacang hitam itu baik maka proses pencambahan serta proses
penghasilan taugeh itu akan menjadi baik dan berkualiti.
Selain daripada itu, pasaran taugeh yang dijual oleh Mohd
Faizul Hakimi ini mempunyai pasaran
jualan yang terhad, ia hanya terhad kepada peniaga-peniaga makanan serta kepada
jualan runcit sahaja. Ini kerana saingan daripada peniaga lain yang mempunyai
jaringan peniagaan yang meluas sebagai contohnya kaum bukan bumiputera terutama
kaum Cina membekalkan taugeh ini kepada pengusaha restoran-restoran Cina serta
membekalkannya kepada hotel-hotel dan menghantar kepada pembekal-pembekal taugeh
di sekitar Kuala Lumpur serta Pulau Pinang yang majoritinya kaum Cina. Selain
itu, taugeh ini tidak tahan begitu lama apabila terdedah pada suhu atau keadaan
yang tidak sesuai. Ia akan menjadi lembik serta menjadi kehitaman dan tidak
lagi boleh digunakan.
Setiap cabaran dan isu yang menjadi masalah ini dapat
diselesaikan dengan baik dan bijaksana. Antaranya adalah memberitahu pembekal
tentang kualiti taugeh yang dibekalkan. Selain itu juga penggunaan taugeh
mengikut keperluan sahaja dan tidak mengambil taugeh dgn begitu banyak. Dari segi bantuan yang diterima, antara agensi yang terlibat
ialah Tekun dan Bank Pertanian. Bantuan daripada sudut bimbingan dan galakan
juga diberikan oleh Jabatan Pertanian untuk memastikan perniagaan yang diceburi
ini berjaya dan dapat menghasilkan pulangan.
4.0 Kesimpulan
Kesimpulannya bidang pertanian ini merupakan salah satu
ruang serta peluang untuk dijadikan peniagaan yang menjaminkan keuntungan yang
banyak. Dengan pelancaran kempen “Pertanian Adalah Peniagaan”, peniagaan di
sektor pertanian ini dapat dilaksanakan dengan bantuan-bantuan serta insentif-inseftif
yang diberikan oleh kerajaan. Dalam peniagaan taugeh ini, permulaan modal untuk
memulakan peniagaan ini tidak begitu besar dan cara penanaman serta
penjagaannya amat mudah dan tidak rumit. Perniagaan taugeh ini dapat menbantu
mereka yang ingin memulakan perniagaan dengan modal pemulaan yang rendah.
Rujukan
http://www.pertanianperak.gov.my/jpp/index.php/component/content/article/304- maklumat/tanaman/padi-tanaman-ladang/987-panduan-menanam-tauge
The Star Online. (May 2011). Bean sprout grower reveals secret behind Ipoh’s most
popular produce. Retrieved December 2013 from: http://www.thestar.com.my/story.aspx?file=%
2f2011%2f5%2f28% 2fmetroperak% 2f8591132&sec=metroperak
MZ Zainudin, Mohamad Fais Mohamed Zamri, Mohamad Zuhaili
Jamaluddin
Salam..sukar mendapat bekalan bahanperusaan togeh..saya ada menjual dan membekal sontoso hormon..saiko..kacang sekitar selatan dan Johor..hubungi#wassup #01158316935..zain
ReplyDeletesaya mencari pembekal benih taugeh/ kacang hitam di perak.
ReplyDelete