Sunday, May 07, 2017

Bina standard dalam hidupPesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2017 kelihatan lebih meriah kali ini. Ruang dewan pameran padat dengan pengunjung yang mahu mendapatkan buku pada harga promosi.

Seroang pengunjung dari Melaka ingin mendapatkan set buku Fiqh Sunnah. Dari satu gerai ke satu gerai beliau mencari akhirnya terjumpa gerai yang menawarkan sehingga 50 peratus diskaun untuk set buku berkenaan.

Di tingkat atas, syarikat buku gergasi PTS penuh dengan pengunjung dari pelbagai latar belakang. Ada pelajar, ibu bapa, kakitangan awam dan orang ramai yang berpusu-pusu mendapatkan buku yang dijual sehingga RM3 senaskah. Buku-buku ini yang diletakkan di dalam sangkar tidak sunyi daripada orang ramai yang membelek-belek kulit luar buku yang dipamerkan.

Dengan menawarkan harga yang rendah dan murah, pengunjung pesta buku dapat membeli lebih banyak buku untuk dijadikan bahan bacaan, rujukan atau dihadiahkan kepada rakan-rakan atau perpustakaan sekolah.

Pesta buku ini juga menjadi tempat penulis-penulis mempromosi buku baru mereka. Biasanya novel atau buku motivasi menjadi pilihan. Di samping itu, buku terjemahan turut memenuhi rak-rak yang disediakan. Jika dulu kita sering mendengar nama Anthiny Robbins melalui buku bahasa Inggeris, kini karyanya ‘Unlimited Power’ sudah boleh dibaca dalam bahasa Melayu. Muka hadapan buku ini masih dalam bahasa Inggeris tetapi kandungan dalamnya telah diterjemahkan ke dalam bahasa Melayu. Syabas kepada PTS yang mengambil inisiatif ini seiring dengan semangat kerja mereka iaitu ‘memandaikan bangsa”.

Karya terjemahan dapat memberi peluang kepada pembaca yang kurang memahami bahasa Inggeris untuk memulakan langkah membaiki diri dan mencuba nilai-nilai baru dalam hidup mereka. Sekurang-kurangnya mereka mendapat idea tentang bagaimana hendak menguasai kemahiran-kemahiran baru yang dapat memberikan hala tuju dalam hidup masing-masing.

Selari dengan Anthony Robbins adalah buku terjemahan Donald Trump.

Salah satu buku beliau saya belek dari hujung ke hujung dan terbaca pada satu muka surat yang berkaitan dengan prinsip hidupnya. Trump berkata, beliau mempunyai standard hidup tertentu dan mahukan orang yang bekerja dengannya tahu standard berkenaan dan berusaha untuk mencapainya.

Berkaitan dengan hidup kita, sebaik-baiknya kita juga memiliki standard hidup tertentu dan berusaha memastikan kita dapat memenuhi kriteria dalam standard berkenaan. Contohnya, kita mewakili satu matlamat utama dalam kerjaya, katakan mahu menjadi profesor sebelum berumur 45 tahun. Sasaran ini bukannya mudah kerana banyak kriteria yang perlu dipenuhi seperti memenuhi bilangan penerbitan artikel, mempunyai sejumlah penyelidikan, pengajaran dan pembelajaran, melakukan khidmat masyarakat dan sumbangan kepada universiti. Semua kriteria ini mempunyai standard tertentu untuk dicapai. Apabila semua kriteria dipenuhi dan tercapai, barulah jawatan profesor akan diberi.

Begitu juga dalam kerjaya lain, ada standard tertentu yang perlu dicapai untuk mendapat habuan dan ganjarannya.


No comments:

Post a Comment