Monday, May 15, 2017

Al-quran memartabatkan ilmu, membumikan titah wahyuPenyunting: Siti Rohana Omar, Nooraini Sulaiman
Tahun: 2017
Penerbit: Penerbit UTeM, Universiti Teknikal Malaysia Melaka.
Muka Surat: 330Hari ini, sama ada kita sedar ataupun tidak, teknik dan strategi pendidikan al-quran telah berkembang, tidak lagi terhad kepada perbahasan berkaitan kaedah untuk membacanya ataupun kaedah melagukannya sahaja. Interaksi kita dengan al-quran semakin menjelekit dan akrab, sesuai dengan fungsi al-quran sebagai penawar dan rahmat (surah al-Isra’ ayat 82).

وَنُنَزِّلُ مِنَ الْقُرْآنِ مَا هُوَ شِفَاءٌ وَرَحْمَةٌ لِلْمُؤْمِنِينَ ۙ وَلَا يَزِيدُ الظَّالِمِينَ إِلَّا خَسَارًا


“Dan kami turunkan dari al-quran suatu yang menjadi penawar dan rahmat bagi orang-orang yang beriman dan al-quran itu tidaklah menambah kepada orang-orang yang zalim selain kerugian”.
  
Sejarah telah membuktikan bahawasanya al-quran adalah satu-satunya kitab yang luar biasa pengisiannya. Ia adalah satu-satunya mukjizat yang diturunkan ke atas nabi muhammad saw yang kekal berada di tangan kita pada hari ini. Pada saat keterbatasan manusia mencari dan menggali teori ilmu sains, teknologi, perubatan, kejuruteraan dan pelbagai ilmu keduniaan.

Al-quran telah membicarakan secara meluas tentang asas-asas teori ilmu berkenaan dengan begitu terperinci melalui pelbagai ayat sebagai membuktikan kemukjizatannya.

Saya memetik sebahagian kecil daripada tulisan Syed Qutb dalam bukunya, “fi zilalil quran” iaitu tentang perasaannya terhadap al-quran. Beliau berkata, “Aku hidup seolah-olah mendengar allah bercakap kepadaku dengan al-quran ini…”

Maksud Syed Qutb ialah hidup dengan al-quran ini merupakan “nikmat yang meluhur, memberkati dan membersihkan usia”. Tidak ragu-ragu lagi bahawa kehidupan bersama al-quran mencetuskan perasaan untuk mewujudkan keseimbangan yang indah antara kehidupan manusia dengan kehidupan alam.

Buku ini merupakan cetusan pemikiran beberapa penulis yang membentuk 19 rencana berkaitan al-quran sempena Karnival Kemukjizatan Al-Quran Kebangsaan 2017 yang dianjurkan oleh Pusat Islam UTeM dan Pusat Bahasa dan Pembangunan Insan, Universiti Teknikal Malaysia Melaka dengan kerjasama Majlis Agama Islam Melaka, Jabatan Mufti Negeri Melaka, Jabatan Agama Islam Melaka, Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM) dan Jawatankuasa Hal Ehwal Islam IPT Malaysia (Jaheis).
Post a Comment