Monday, September 25, 2017

Jenayah kerana pengguguran bayioleh Mohd Iyad Akmal Mohd Indra Shafie @ Sefee


Pengguguran bayi merupakan suatu jenayah kerana ia merupakan kesalahan mereka yang terlibat dalam pelakuan seks bebas.

Pengguguran bermaksud membuang janin yang tidak dikehendaki sama ada secara sengaja atau tidak melalui bantuan doktor perubatan atau dibuat sendiri yang mengakibatkan kematian bayi. Menggugurkan atau membunuh kandungan merupakan suatu jenayah malah ada undang-undang negara yang menyatakan kesalahan ini.

Menggugurkan janin dianggap kelakuan yang tidak bermoral dan jijik dalam kalangan masyarakat Malaysia.

Namun, terdapat ketiakadilan kepada gadis-gadis yang diperkosa dan di rogol sehingga menyebabkan mereka mengandung. Oleh itu, jenayah ini perlu diberi perhatian dan diteliti agar tidak menyebabkan masalah. Sebab dan faktor yang menyebabkan gadis-gadis ini mengandung dan menggugurkan bayi perlu disiasat. Terdapat mereka yang didorong rasa malu hingga terpaksa menggugurkan kandungan mereka.

Saya mencadangkan agar negara menyediakan lebih banyak tempat perlindungan bagi gadis-gadis yang mengalami masalah mengandung luar nikah ataupun mangsa rogol yang mengandung. Mereka perlu diajar kemahiran dan diberi bimbingan agar mereka mampu menampung hidup berkeluarga dan menjaga anak kelak.

Negara juga boleh menyediakan khidmat pengambilan anak angkat. Pasti ada yang tidak berkemampuan menampung perbelanjaan anak, maka lebih baik jika diberikan kepada pusat penjagaan atau kepada mereka yang ingin mengambil anak angkat. Tidak wajar anak itu dibunuh atau dibuang. Bayi itu boleh didaftarkan untuk pengambilan anak angkat sejurus dilahirkan.

Namun masalah utama terletak pada mentaliti masyarakat. Rakyat Malaysia perlu mengubah mentaliti mereka terhadap gadis-gadis yang mengandung luar nikah ini. Kita tidak mengatakan seks bebas boleh diterima tetapi kita tidak boleh terus menyalahkan mereka sehingga menghina anak mereka. Sebaliknya, kita harus memberi sokongan kepada mereka untuk berusaha dan bersabar menjalani hidup seperti yang di lakukan di luar negara.

Negara seharusnya menganjurkan kempen untuk mengubah tanggapan buruk komuniti terhadap gadis yang mengandung luar nikah dan anaknya. Keadaan ini akan membantu negara menjadi lebih baik tanpa masalah dan boleh menumpukan kepada pembangunan negara.


No comments:

Post a Comment