Friday, May 20, 2016

Impak syarahan Dr. Zakir Naik di Malaysia1.0 Pengenalan

Pada hari ini, dapat dilihat bahawa agama Islam adalah antara agama yang terbesar di dunia dengan populasinya pada 2013 mencapai 22.43 peratus daripada keseluruhan populasi dunia. Menurut Pew Research Center, Amerika Syarikat, pada tahun 2015 pertumbuhan umat Islam dianggarkan lebih tinggi daripada penganut Kristian, menjadikannya agama yang paling cepat berkembang di dunia. Antara faktor utama yang menyumbang kepada perkembangan umat Islam pada hari ini ialah kegiatan dakwah yang dijalankan oleh pendakwah-pendakwah Islam di seluruh dunia. Setiap individu ini memainkan peranan yang penting dalam proses penyebaran Islam dan membuka mata masyarakat dunia tentang ajaran Islam yang sebenar. Mereka juga secara tidak langsung memberi galakan kepada pendakwah-pendakwah baru untuk menyambung dan memperluas kegiatan dakwah bagi tujuan yang sama.

Dr. Zakir Naik adalah nama yang tidak asing lagi bagi masyarakat Islam di dunia pada hari ini, termasuklah rakyat Malaysia yang majoritinya beragama Islam. Beliau adalah seorang ulama, pendakwah dan penceramah yang membincangkan pelbagai isu berkaitan agama-agama yang wujud pada hari ini. Tajuk utama ceramah beliau ialah perbandingan antara agama. Beliau adalah seorang pelajar dalam bidang perubatan dan pernah menuntut di Kishinchand Chellaram College, Topiwala National Medical College & BYL Nair Charitable Hospital dan beliau memperolehi Sarjana Perubatan dan Bedah (MBBS) ketika menuntut di Universiti Mumbai, India.

Pada tahun 1991, beliau meninggalkan bidang perubatan untuk memberi tumpuan dalam bidang dakwah. Pada Februari 1991, beliau telah mengasaskan Islamic Research Foundation (IRF) yang mempunyai siaran Peace TV di Mumbai, India. Dr. Zakir Naik berkata pada 2006, bahawa beliau mendapat inspirasi dari Sheikh Ahmed Deedat, seorang penceramah dan pendakwah terkenal pada era 1990-an, yang bertemunya pada tahun 1987. Beliau telah menerbitkan banyak buku mengenai Islam dan perbandingan agama. Syarahannya bukan sahaja dihadiri oleh mereka yang beragama Islam, malah ramai penganut agama lain yang turut serta menghadiri syarahan tersebut. Sikap beliau yang terbuka dan penerangan yang jelas mengenai Islam telah menarik minat penganut agama lain untuk menerima Islam.

Syarahan adalah antara medium yang paling berkesan bagi menarik minat masyarakat untuk mengenali Islam. Pendengaran secara langsung lebih memberi kesan kepada para pendengar, selain turut memberi peluang kepada mereka untuk mengajukan soalan kepada pensyarah. Melalui teknik yang betul, program ini akan menarik minat tetamu yang hadir untuk lebih memahami mesej yang ingin disampaikan pensyarah dan membuka mata mereka tentang Islam.

1.1 Peranan Dr. Zakir Naik

Kunjungan Dr. Zakir Naik ke Malaysia baru-baru ini bukanlah kunjungan pertama beliau. Pada tahun 2013, beliau telah menerima Anugerah Tokoh Maal Hijrah Peringkat Kebangsaan Tahun 1435H/2013M pada 5 Nov 2013 yang disampaikan oleh Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah. Ini adalah sempena jasa dan sumbangan beliau kepada perkembangan Islam di peringkat global. Peranan beliau adalah sangat besar dalam perkembangan Islam. Jika dikaji dengan lebih terperinci, antara peranan beliau ialah menjelaskan konsep Islam yang sebenar kepada rakyat Malaysia. Seperti yang kita sedia maklum, banyak mesej buruk mengenai Islam yang disampaikan melalui media dan hal ini bukanlah sesuatu yang baru. Kesan daripada propaganda ini adalah persepsi dan pandangan sesetengah pihak yang menyerong terhadap Islam, dan antara punca utama kepada Islamofobia. Golongan muda adalah yang paling mudah menerima mesej-mesej negatif ini.

Melalui syarahan beliau, Dr. Zakir Naik menjelaskan ajaran Islam yang sebenar berpandukan Al-Quran dan hadis yang ternyata bertentangan dengan apa yang disiarkan oleh sesetengah media yang cuba memburukkan Islam. Penjelasan beliau dalam bentuk yang mudah difahami menjadikannya menarik dan meninggalkan kesan kepada pendengar. Walaupun Malaysia adalah sebuah negara yang aman, namun kita tidak terlepas daripada menerima budaya dan propaganda pihak luar yang ingin melihat kejatuhan Islam. Jadi, menjadi tugas para pendakwah untuk membimbing golongan muda mudi baik yang Islam ataupun bukan Islam,.dalam membetulkan pandangan mereka terhadap Islam.

Selain itu, Dr. Zakir Naik juga berperanan dalam menyatupadukan masyarakat pelbagai etnik yang wujud dalam negara ini melalui program yang dianjurkan beliau. Di dalam setiap ceramah beliau, tidak ada yang menghalang golongan bukan Islam untuk turut serta menghadiri ceramah tersebut malah mereka sangat dialu-alukan dan menjadi tetamu istimewa. Mereka turut diberi keutamaan dari segi tempat duduk dan juga sesi soal jawab. Pendekatan ini adalah satu cara yang baik untuk menarik minat penganut agama lain untuk menghadiri program beliau. Kebanyakan penganut agama lain yang hadir ke program beliau adalah berbangsa cina, india dan lain-lain. Interaksi antara tetamu yang hadir secara tidak langsung akan merapatkan hubungan pelbagai etnik dan seterusnya merapatkan jurang antara masyarakat berlainan bangsa. Melalui cara ini, penerimaan terhadap Islam akan menjadi lebih mudah apabila orang bukan Islam dapat bergaul dengan orang Islam dengan mudah.  

1.2 Kelebihan dan Kekuatan Dr. Zakir Naik

Setiap kali syarahan Dr. Zakir Naik diadakan, pasti mendapat sambutan menggalakkan daripada khalayak ramai. Ini kerana beliau mempunyai kelebihan dan kekuatan serta karisma yang membuatkan syarahan beliau mudah untuk diterima. Terdapat pelbagai kelebihan yang boleh disenaraikan antaranya ialah memiliki daya ingatan yang kuat, menghindari perdebatan yang sia-sia dan mahir dalam merungkai persoalan agama.

Dr. Zakir Naik memiliki daya ingatan yang sangat kuat. Ianya terbukti apabila semua fakta dan ayat yang dinyatakannya adalah secara bersahaja tanpa merujuk kepada sebarang teks. Kebolehannya berhujah dalam merungkai permasalahan perbandingan antara agama itu menyebabkan beliau digelar sebagai ‘Deedat Plus’ pada 1994. Pada Mei 2005, beliau menerima anugerah daripada Ahmad Deedat yang terpahat padanya, ‘Wahai anak muda, kamu hanya mengambil masa selama empat tahun untuk mencapai apa yang saya capai dalam masa 40 tahun. Alhamdulillah.’ Setiap kali slot syarahan yang diadakan, pertanyaan dan soal jawab bersama penonton sudah menjadi satu kewajipan bagi Dr. Zakir Naik dan pendekatan itu sentiasa mendapat pujian daripada mereka yang bertanya.

Seterusnya, sebarang perdebatan yang dianggap sia-sia dan tidak memberi manfaat kepada Islam akan sentiasa beliau hindari. Ini dapat dilihat apabila beliau meletakkan syarat untuk mengumpulkan 10,000 orang apabila dicabar oleh seorang paderi di hadapan orang ramai. Pada fikiran beliau, perdebatan yang membazir masa dengan orang yang tidak mempunyai pengaruh hanyalah sia sia kerana tidak memberi manfaat kepadanya ataupun kepada penyebaran Islam.

Dr. Zakir Naik sangat tegas dalam menjawab setiap soalan yang diajukan kepadanya. Skop soalan akan ditentukan terlebih dahulu yang kemudiannya akan dijawab tanpa sebarang celahan sehingga selesai. Kebijaksanaan memberi analogi bersifat nyata sangat membantu hadirin memahami maksud yang ingin disampaikan. Pengetahuan manusia hanya terhad pada pancaindera yang telah dikurniakan sahaja. Beliau juga tidak mudah menyalahkan sesiapa sahaja apabila diajukan perkara yang beliau tidak arif.

Akhir sekali, usaha kerajaan Terengganu menganjurkan program Dr. Zakir Naik Terengganu Tour bermula 9 hingga 14 April ini baik bagi merungkai persoalan agama yang berlegar dalam masyarakat Malaysia amnya dan rakyat Terengganu khasnya.

1.3 Impak Syarahan Dr. Zakir Naik di Malaysia

Seperti sedia maklum, Dr. Zakir Naik telah memberikan satu fenomena kepada tanah air Malaysia yang mana meninggalkan banyak kesan. Pengucapan terbuka yang pertama kali melibatkan pelbagai bangsa dan agama menjadi satu tarikan yang luar biasa. Hujah-hujah bernas beliau berkaitan agama Islam memberi kesan kepada setiap pendengar untuk membuka minda masing-masing akan Islam. Sekurang-kurangnya tiga saudara baru (mualaf) telah memeluk Islam ketika kunjungan beliau di Malaysia tempoh hari. Selain menjadi isu utama yang menjadi perdebatan pelbagai pihak akan tajuk yang ingin disyarahkan di Universiti Teknikal Malaysia Melaka, beliau juga telah membuatkan rakyat Malaysia untuk saling lebih menghormati dan menjaga sensitiviti agama lain. Tidak lupa juga, bentuk syarahan yang menggunakan perbandingan agama memberi impak besar untuk jangka masa panjang yang ditinggalkan dengan membangkitkan minat dan usaha setiap penganut agama di Malaysia untuk lebih mengkaji akan agama-agama yang ada.  


2.0 Soroton Literasi

Dr. Zakir Naik terlahir pada 18 Oktober, 1965 Mumbai (Bombay pada waktu itu). Beliau adalah seorang pembicara umum Muslim India, dan penulis keIslaman dan perbandingan agama. Secara profesional, ia adalah seorang doktor, memperoleh Bachelor of Medicine and Surgery (MBBS) dari Maharashtra, tapi sejak 1991 ia telah menjadi seorang ulama yang terlibat dalam dakwah Islam dan perbandingan agama.

Syarahan beliau telah menghasilkan pelbagai impak dan menerima pelbagai reaksi daripada pendengar sama ada muslim atau non-muslim. Syarahan beliau telah mendapat penerimaan yang positif daripada jemaah yang hadir dan ada juga segelintir yang tidak bersetuju dengan apa yang dijelaskan ketika sesi syarahan. Maka, terhasillah dua reaksi iaitu bersetuju dan tidak bersetuju. Sepanjang perjalanan dakwah beliau, pelbagai kecaman dah tuduhan telah diterimanya.

Sebagai contoh, tulisan dari IndiaFact Reader, Anand Marthur, telah menuduh beliau dengan berkata syarahan Dr. Zakir Naik merupakan punca berlakunya kebencian di Timur Tengah di mana tercetusnya perang saudara antara muslim di sana. Perkara yang buruk juga berlaku di sekitar Eropah apabila ramai anak muda dari Timur Tengah keluar dari negara untuk menyertai ISIS. Beliau berkata perkara ini berlaku kerana ideologi-ideologi Dr. Zakir Naik. Beliau turut mendakwa Dr. Zakir Naik menggalakkan pembunuhan berani mati dengan mengebom diri.

Seterusnya, Time’s Magazine, 1 Oktober 2009, telah menuduh Dr. Zakir Naik telah bersekutu dengan pengeboman berani mati di New York Subway City. Mereka mendakwa rakaman video Najibbullah Zazi yang juga merupakan ketua kepada perancangan pengeboman tersebut telah mendapat reaksi positif dari Dr. Zakir Naik dengan cara menekan butang ‘like’ di Youtube.

Selain daripada kecaman dan tuduhan tanpa usul periksa dan bukti yang kukuh, Dr. Zakir Naik juga telah banyak menerima pujian daripada kebijaksanaan dan kearifan beliau apabila membincangkan hal-hal agama. Sebagai contoh, penulisan seorang wanita iaitu Nur Syafiqah Mohammad Syamsul melalui blognya telah berkata, Dr. Zakir Naik telah menasihati kaum wanita supaya tidak tertekan dengan kehidupan walaupun harus bekerja sambil menjadi suri rumah. Tambahan lagi, wanita juga harus berani menghadapi dunia yang semakin moden ini. Beliau juga turut menyatakan di dalam satu forum mengenai anak yang nakal iaitu, “Meskipun kita terpaksa berdepan dalam keadaan, contohnya anak yang nakal, sebagai seorang ibu kita perlu mendidik mereka dengan sempurna dan yang paling penting berdoa kepada Allah SWT memohon hati anak menjadi lembut”. Beliau acap kali menekankan bahawa Islam mengangkat darjat kaum wanita di dalam syarahan beliau.

Thomas Blom Hansen, seorang antropologi yang memegang beberapa jawatan di pelbagai universiti, telah menulis bahawa gaya Dr. Zakir Naik menyampaikan isi yang terkandung dalam al-quran dan hadis dalam berbagai-bagai bahasa dan pergi ke pelbagai negara untuk membicarakan Islam bersama para cendikiawan, telah menjadikannya sangat terkenal dalam kalangan Muslim dan non-Muslim. Walaupun syarahannya dihadiri puluhan ribu bahkan ratusan ribuan hadirin, rakaman video dan DVD masih diambil untuk disebar dan dijual kepada mereka yang tidak berkesempatan untuk menghadiri syarahan beliau.

Pada tahun 2015, King Salman dari Arab Saudi memberikan penghargaan “King Faisal International Prize” kepada Dr. Zakir Naik kerana dedikasi dan pencapaiannya terhadap dakwah Islam yang telah memberi pencerahan kepada ratusan juta orang di seluruh dunia, dan telah mengIslamkan puluhan ribu atau mungkin ratusan ribu orang di seluruh dunia.

Dalam terbitan 22 Februari 2009, Indian Express membuat daftar “100 Orang India Terkuat 2009” di antara satu juta penduduk India, Zakir Naik berada pada kedudukan 82.


3.0 Metodologi Kajian

Kajian ini merupakan satu kajian kes mengenai impak syarahan Dr. Zakir Naik di Malaysia. Kajian ini merupakan satu bentuk kajian yang berasaskan eksperimen. Bentuk kajian ini dipilih kerana pengkaji mudah mengumpulkan maklumat serta dapat menumpukan lebih perhatian terhadap kajian yang dilakukan. Dalam kajian ini, 45 responden telah dipilih bagi menjawab soalan yang diberikan. Dalam mengumpul maklumat tentang kajian yang dijalankan, satu bentuk soalan yang berkaitan dengan tajuk kajian ini telah diagihkan kepada responden untuk mendapatkan malum balas daripada responden.

Sampel kajian ini terdiri daripada 45 responden yang terdiri daripada pelajar Universiti Teknikal Malaysia Melaka, staff UTeM dan lain-lain. Kesemua responden yang menjawab soalan yang diberikan dipilih dari kalangan mereka yang menghadiri syarahan Dr. Zakir Naik yang telah dianjurkan, bagi mendapatkan maklumat yang lebih terperinci dan tepat.

Satu set soalan yang mengandungi 10 soalan berkenaan tajuk yang dikaji. Soalan ini bertujuan untuk mendapatkan maklumat yang diperlukan berkenaan dengan impak syarahan yang telah disampaikan oleh Dr. Zakir Naik. Keputusan yang diperolehi digunakan untuk meneliti apakah impak syarahan beliau terhadap masyarakat Malaysia. Set soal selidik yang mengandungi 10 soalan berikut telah diagihkan secara atas talian bagi memudahkan pengkaji menyusun atur maklumat yang telah diberikan oleh responden. Secara tidak langsung, melalui soal selidik yang telah dijalankan,  responden juga turut berpeluang meluahkan pendapat serta pandangan mereka terhadap syarahan yang telah disampaikan.


4.0 Hasil Kajian

Graf 1: Graf ini menunjukkan seramai 62.2% (28 responden) adalah daripada pihak lelaki manakala selebihnya iaitu 37.8% (17 responden) daripada pihak perempuan. Ini menunjukkan lelaki lebih berminat dengan syarahan yang dianjurkan oleh Dr. Zakir Naik berbanding perempuan.

Graf 2: Graf ini menunjukkkan 91.1% responden daripada kalangan bangsa Melayu, 2.2% daripada bangsa India dan 6.7% daripada bangsa bumiputera/lain-lain. Ini jelas menunjukkan bangsa Melayu yang juga Islam mengambil berat akan isu semasa yang berlaku ketika itu. Tidak kurang juga bangsa India dan bumiputera/lain-lain yang tampak sikit berminat mengetahui perihal Dr. Zakir Naik hadir di Malaysia dengan jumlah 4 orang daripada 45 responden. Tiada responden dilaporkan pada bangsa Cina.

Graf 3: Graf ini menjelaskan 93.3% daripada jumlah responden merupakan muslim atau beragama Islam. Terdapat tiga responden bukan Islam direkodkan. Ini sudah dapat menunjukkan impak kehadiran Dr. Zakir Naik di Malaysia. Beliau berupaya menarik minat orang bukan Islam untuk mengenali tentang Islam dan beliau sendiri

Graf 4: Graf ini mewakili tahap pengajian responden. Sebanyak 8.9% (4 responden) sedang menduduki pengajian diploma manakala majoriti responden sebanyak 91.1% merupakan mahasiswa ijazah sarjana muda. Kajian peringkat pengajian semasa ini bertujuan untuk mengenal pasti tahap pengetahuan responden, juga masa yang diluangkan akan isu semasa selaras dengan tahap pengajian yang diambil.

Graf 5: Hasil kajian menunjukkan 18.6% daripada keseluhuran responden amat mengenali Dr. Zakir Naik. Manakala majoriti responden yakni sebanyak 74.4% kenal sedikit mengenai beliau yang mana berkemungkinan mereka baru mendengar tentang beliau. Peratus ini membuktikan terdapat banyak sumber-sumber yang mendedahkan berita tentang kehadiran dan aktiviti-aktiviti ilmiah yang dijalankan Dr. Zakir Naik di Malaysia. Terdapat 11.6%  yang langsung tidak pernah mendengar mahu pun mengenali beliau.

Graf 6: Youtube ataupun media popular yang menggunakan video sebagai pelantar komunikasi dan hiburan merupakan antara sumber utama Dr. Zakir Naik mula dikenali dengan peratusan sebanyak 62.2%. Di tangga kedua dengan peratusan sebanyak 60%, media sosial seperti Facebook dan Twitter menjadi sumber pencarian, atau berita (isu semasa) tentang Dr. Zakir Naik di war-warkan. Ini jelas mebuktikan media sosial berupaya menjadi medium utama bagi menyebarkan isu-isu semasa mahupun menjadi medium perbincangan dengan efisien sekali. Sebanyak 15.6% direkodkan bagi kedua-dua sumber surat khabar dan buku-buku ilmiah. Pengakaji berpendapat responden lebih gemar menggunakan sumber elektronik daripada bahan bacaan asli untuk mendapatkan maklumat.

Graf 7: Pengkaji berpendapat terdapat kelebihan tersendiri mengenai Dr. Zakir Naik sehingga dapat memberi impak yang besar melalui syarahan beliau. Setelah menyenaraikan tiga aspek utama yang terdapat pada beliau, pengkaji dapat merumuskan Dr. Zakir Naik amat berkelebihan dalam mendalami ilmu pelbagai agama. Ini juga dipersetujui oleh 81.8% responden. Selain itu, sifat beliau yang berani dalam memberi pengucapan awam di hadapan khalayak ramai menduduki di tangga kedua dengan sebnyak 11.4% responden menyetujui. Bijak berdebat dan memberi hujah bukan merupakan faktor utama dalam keberangsangan impak yang diberikan oleh Dr. Zakir Naik dengan hanya minoriti 6.8% responden berpendapat sedemikian.

Graf 8: Sebanyak 59.5% responden menganggap Dr. Zakir Naik merupakan seorang golongan ekstremis. Ekstremis boleh dirumuskan sebagai seorang yang pelampau dalam sesuatu perkara. Ironinya, beliau amat tegas dan berani berbidas apabila berbicara mengenai agama beliau. Kesanggupan mempertahankan kebenaran agama yang keterlaluan sehingga merendah-rendahkan agama lain amatlah tidak praktikal di masa kini. 35.1% responden pula berpendapat Dr. Zakir Naik mempunyai ego yang tinggi. Sikap menidakkan atau menafikan pendapat orang lain tanpa bersikap rasional atau bertimbang rasa terlebih dahulu merupakan punca Dr. Zakir Naik diperkatakan sedemikian rupa. Akhir sekali, sikap rasisme terhadap agama-agama lain juga amatlah menjadi isu. Ini akan medatangkan kebencian atau rasa kurang senang terhadap orang Islam(Islamophobia).

Graf 9: Graf ini menggambarkan skala responden yang menyokong penggunaan metodologi Dr. Zakir Naik yang dikatakan menarik dan unik. Di tangga pertama, dengan seramai 22 undian responden, sangat menyetujui akan metodologi syarahan yang digunakan Dr. Zakir Naik. Dengan sepuluh undian setuju akan kaedah yang digunakan dan lima yang tidak pasti,  jelas menunjukkan kaedah, cara yang digunakan beliau amat munasabah dan boleh diterima pihak umum. Selain dari bentuk syarahan yang disokong dengan pelbagai fakta benar dari sudut sains mahupun agama, jelas terbukti Dr. Zakir Naik bijak menarik pendengar untuk mendalami Islam itu sendiri.

Graf 10: Antara impak yang amat memberi kesan adalah penggunaan perbandingan agama oleh Dr. Zakir Naik. Selain daripada menarik, ia juga berupaya membuatkan penganut-penganut agama lain untuk mengetahui dengan lebih mendalam tentang Islam. Seramai majoriti 33 orang bersetuju akan kaedah yang digunakan. Selaras dengan kelebihan beliau yang rajin, berani dan berupaya mengingat pelbagai kitab agama lain, syarahan Dr. Zakir Naik amatlah memberi kesan yang mendalam terhadap setiap lapisan masyarakat. Ia juga dapat membuatkan orang Islam untuk berusaha mengenali agama-agama lain. Lantas dapat membuatkan setiap penganut agama untuk lebih menghormati adat dan budaya agama masing-masing.

Graf 11: Kehidupan seharian yang penuh dengan hal kerjaya dan keluarga amatlah membataskan kita untuk lebih mengenali sesama kita sendiri, rakyat Malaysia yang terdiri daripada pelbagai bangsa dan agama. Kehadiran dan syarahan Dr. Zakir Naik berjaya mencetuskan minat terhadap kalangan masyarakat untuk lebih mengkaji agama dan mendekatkan diri dengan Tuhan. 21 orang menyokong kenyataan berikut dengan sangat menyetujui dan seramai hampir 12 orang setuju, jelas membuktikan keberangsangan syarahan Dr. Zakir Naik di Malaysia tempoh hari. Mulai detik itu, ramai rakyat Malaysia (responden) berlumba-lumba untuk mencari maklumat mahupun ilmu berkaitan agama lain-lain.

Graf 12: Pada pandangan masyarakat luar, masyarakat barat terutamanya, mereka melihat Dr. Zakir Naik lebih kepada satu ancaman. Sikap ekstremisme beliau amat menakutkan iman mereka ditambahkan pula dengan minda yang Islamophobia, Dr. Zakir Naik mendapat banyak tentangan dalam menyebarkan dakwah Islam. Seramai majoriti 16 responden sangat menyetujui kenyataan diatas dan 12 responden sekadar bersetuju. Namun begitu, masyarakat pelbagai etnik di Malaysia mudah menerima kehadiran beliau sebagai pendakwah Islam. Malaysia yang jelas merupakan sebuah negara Islam yang didiami pelbagai penganut agama tidak mempunyai masalah atau tentangan besar dalam membenarkan syarahan beliau untuk dijalankan.


5.0 Kesimpulan


Berdasarkan kajian kes yang telah dijalankan, dapat disimpulkan bahawa kehadiran Dr Zakir Naik ke Malaysia khususnya Melaka telah memberi banyak impak positif terhadap etnik yang terdapat di negara ini melalui syarahannya yang sangat menarik dan berkesan. Hal ini sudah dapat dijangka melalui syarahan-syarahan beliau sebelum ini yang telah menaikkan nama beliau di persada antarabangsa. Antara impak yang sangat besar melalui syarahannya di Melaka adalah ramai orang awam malahan pelajar juga telah memeluk Islam kerana tertarik dengan pembawaan Islam dalam penyampaian dakwahnya dan salah satunya adalah pelajar UTeM.

Kehadiran penonton yang datang sewaktu Dr Zakir Naik datang ke Melaka juga amat mengujakan walaupun pada awalnya terdapat sedikit konflik mengenai tajuk syarahan yang akan disampaikan olehnya yang kemudiannya ditukar untuk meredakan konflik tersebut. Di sini secara tidak langsung hubungan antara kaum-kaum di Malaysia akan lebih kukuh kerana penonton yang hadir ke ceramah tersebut majoritinya adalah daripada pelbagai kaum.

Kajian ini dapat menyatakan dan menyakinkan bahawa Dr Zakir Naik adalah seorang yang mahir dalam agama Islam dan bukan hanya bercakap dalam dakwahnya mengikut pendapatnya malahan beliau mengikut al-quran sepenuhnya dan kaum-kaum daripada pelbagai etnik di Malaysia juga akan lebih jelas mengenai Islam yang mana sebelum ini ramai orang menganggap Islam adalah seorang pengganas dan yang paling utama adalah kehadiran Dr Zakir Naik ke Malaysia akan menjadi lebih mudah dan dakwahnya juga akan dapat disampaikan dengan lebih mudah tanpa ada sebarang kekangan dari mana-mana pihak.


Rujukan

http://www.themalaymailonline.com/malaysia/article/zakir-naik-malaysia-will-have-own-preacher-like-me-in-less-than-45-days
http://www.sinarharian.com.my/nasional/kontroversi-dr-zakir-di-malaysia-sudah-dijangka-1.509794
http://www.thestar.com.my/news/nation/2016/04/12/zahid-zakir-naik-allowed-to-speak-after-changes-to-theme/
Zakir Naik (2012). Answers To Non Muslims Common Questions About Islam. Mumbai, India: ideas4islam.
Zakir, Shalah, Majid (2013). Mereka Bertanya Islam Menjawab. Jakarta, Indonesi: Aqwam.


MZ Zainudin, Abdul Muiz Kamarudin, Abdul Naim Razman, Ahmad Zulfadhli Mohd Sapeli, Mohamad Amin Azhari, Muhamad Nur Syafiq Mohamad


Post a Comment