Friday, May 04, 2018

Tegas terhadap rasuah sukanPemain badminton Malaysia, Zulfadli Zulkifli dan Tan Chong Seang telah dikenakan hukuman masing-masing 20 tahun dan 15 tahun tidak boleh melibatkan diri dalam sebarang permainan badminton sama ada dalam acara rasmi ataupun menjadi jurulatih. Kedua-duanya terlibat dalam kegiatan rasuah dalam lima kejohanan pada tahun 2013 dan 2014.

Zulfadli terlibat dalam 31 kesalahan berkaitan pertaruhan dan manipulasi pertandingan termasuk manipulasi empat pertandingan di tiga kejohanan. Chun Seang terlibat dalam 26 kesalahan.

Siasatan ke atas mereka berdua bermula apabila seorang pemberi maklumat membuat laporan terhadap kegiatan rasuah Zulfadli pada satu kejohanan di Brazil pada tahun 2016.

Kedua-dua pemain badminton ini telah merosakkan sukan badminton di Malaysia dan seluruh dunia. Kedua-duanya juga tidak perlu lagi diberi muka kerana telah menjejaskan imej badminton negara. Hukuman 20 tahun dan 15 tahun itu merupakan hukuman yang menutup terus peluang mereka untuk menjadi pemain badminton profesional.

Rasuah dalam sukan seringkali berlaku tetapi dalam badminton, inilah kali pertama kita mendengarnya. Banyak faktor yang menyebabkan kedua-dua pemain ini terlibat dalam mengatur perlawanan di siri kejohanan peringkat dunia. Sehingga kita mendengar kisah sebenar daripada mulut mereka, kita boleh membuat pelbagai telahan ke atas mereka kerana kes ini telah pun diadili.

Rasuah sukan adalah fenomena gobal yang terus-menerus mengancam integriti industri sukan, menjadi cabaran utama kepada pengurusan sukan. Dalam beberapa dekad lalu, industri sukan mengalami pelbagai bentuk rasuah seperti penipuan dan sogokan yang berlaku sama ada secara individu ataupun secara sistematik dalam pelbagai konteks seperti organisasi yang tidak mahu utamakan keutungan atau mencari keuntungan, kos kewangan, pengurangan reputasi, kehilangan pekerjaan dan peningkatan penawaran.

Kebimbangan rasuah sukan ini menyebabkan sarjana pengurusan sukan bersama-sama ahli akademik berbincang tentang rasuah. Kemunculan agensi-agensi siasatan yang memberi fokus kepada elemen rasuah yang lebih khusus seperti ujian dadah terlarang, penetapan perlawanan, pemalsuan dadah dan perjudian haram menjadikan langkah-langkah ke arah membendung rasuah menjadi lebih sistematik.

Sel-sel rasuah menjalar semua peringkat sosial masyarakat. Ia berlaku di negara-negara maju apatah lagi di negara-negara dunia ketiga. Bezanya tahap kesedaran rasuah di negara-negara maju lebih baik sedikit kerana pelbagai faktor seperti pendidikan, pendapatan yang lebih dan tahap advokasi terhadap rasuah yang lebih menonjol.

Agensi yang bertanggungjawab terhadap rasuah dalam sukan di Malaysia perlu membuka mata terhadap rasuah dalam sukan badminton. Tindakan tegas wajar diambil terhadap mana-mana pemain supaya integriti dalam sukan itu dapat dikekalkan.

No comments:

Post a Comment