Sunday, April 08, 2018

Mencari watak pemimpin negaraPilihan Raya Umum Ke-14 akan berlangsung dalam tempoh dua bulan dari sekarang. Parti-parti politik yang bertanding telah mengumumkan manifesto masing-masing. Pembentangan manifesto ini dilakukan dalam suasana yang penuh kemeriahan.

Barisan Nasional mengumpulkan penyokong mereka di stadium. Ahli-ahli parti yang memakai pakaian biru seolah-olah menukar stadium menjadi lautan biru. Kehadiran mereka membuktikan kesatuan yang utuh untuk mengekalkan kuasa dan mendapat mandat baru dalam pilihan raya yang akan datang.

Tun Dr Mahathir dalam ucapannya di hadapan penyokong-penyokong Pakatan Harapan telah menganggarkan perbelanjaan untuk menjayakan manifesto Barisan Nasional adalah RM300 bilion, satu jumlah yang sangat banyak. Beliau juga mempersoalkan di mana dan bagaimana Barisan Nasional hendak mencari wang sebanyak itu sedangkan keperluan perubatan di hospital pun tidak mencukupi ketika ini.

Manifesto yang ditonjolkan oleh Barisan Nasional menekankan peningkatan jumlah BR1M, penubuhan bank khas untuk perumahan dan memperkasa golongan wanita. Sebaik sahaja manifesto ini diumumkan, maklum balas orang ramai amat pantas.

Bagi penyokong-penyokong Barisan Nasional khususnya menteri-menteri kabinet dan ahli-ahli komponen parti, rata-ratanya memuji manifesto yang telah dibentangkan. Salah seorang ahli UMNO berkata manifesto yang disampaikan oleh Datuk Seri Najib Tun Razak adalah yang paling hebat dalam sejarah hidupnya.

Maklum balas rakyat juga berbagai-bagai namun saya memetik dua catatan dalam mesej WhatsApp.

Mesej pertama berbunyi, “Semua akan jadi mangsa keberhutangan negara yang mengakibatkan pelbagai cukai akan dinaikkan dan diperkenalkan untuk menampung kos ini. Terlalu banyak diumum untuk PRU14. Orang kata ‘berhabis’, yang penting menang dan selamatkan diri masing-masing”.

Mesej kedua berbunyi, “Elok bungkus cepat sebelum terlambat”.

Rakyat biasa sangat merasa betapa peritnya hidup di Malaysia pada hari ini. Peritnya mereka bergelut dengan kenaikan harga barang, perkhidmatan dan petrol.

Justeru, ramai yang mengeluh apabila melihat dan merasai dasar-dasar kerajaan Barisan Nasional yang dibuat dalam tempoh lima tahun lalu. Secara jelas, dasar-dasar ini telah membuat ramai pihak memilih parti alternatif yang berjanji untuk mengurangkan kebimbangan terhadap keadaan hidup pada hari.

Golongan pekerja dan yang berkeluarga adalah mereka yang paling terjejas dengan dasar-dasar sedia ada. Mereka perlu mengurus kembali perbelanjaan, mencari kerja tambahan dan mengamalkan amalan berjimat-cermat. Keperluan anak-anak sekolah menjadi keutamaan berbanding makan dan pakai kerana pendidikan tidak dapat berkompromi dengan masa hadapan.

Golongan pelajar juga terjejas. Dalam tempoh dua tahun ini kita didedahkan dengan keadaan pelajar yang ada terpaksa berlapar dan mengalami masalah kesihatan semata-mata tidak ada wang belanja untuk makan ketika di universiti.

Saya juga membuat pemerhatian di kafe pelajar dalam tempoh tiga bulan lalu berkaitan pola kunjungan mereka. Pada sebelah pagi bilangan pelajar di kafe agak berkurangan. Namun mula meningkat apabila menjelang ke tengah hari selepas selesai kuliah. Kebanyakan daripada pelajar memilih lauk yang ringkas sama ada satu ataupun dua mata lauk sahaja selebihnya minum air kosong ataupun air percuma yang disediakan.

Pilihan raya umum kali ini sangat kritikal kerana nasib dan masa hadapan negara bergantung kepada pemimpin yang dipilih. Sebagai pengundi, kita harus bijak mencari maklumat dan mengkaji ciri dan watak pemimpin yang berupaya mentadbir dan mengurus negara Malaysia.

Akan ada lebih banyak khabar angin dan berbagai-bagai jenis berita yang dapat mengelirukan pengundi. Justeru, menentukan kesahihan maklumat dapat memastikan kita membuat pilihan yang tepat.

No comments:

Post a Comment