Wednesday, April 11, 2018

Hormati institusi raja berperlembagaanKetua negara ataupun kerabat yang berada dalam institusi raja berperlembagaan patut berfikir dan bertindak membebaskan diri daripada berpolitik. Sentimen berpolitik boleh ada tetapi mengajak orang lain menyokong ataupun membenci pemimpin-pemimpin politik yang bertanding secara sah dalam sistem demokrasi parlimen dan raja berperlembagaan hanya mengundang rasa tidak puas hati orang ramai.

Jika mahu berpolitik, mereka boleh mendaftarkan diri sebagai anggota mana-mana parti ataupun mendaftarkan parti mereka sendiri. Masa untuk raja ataupun kaum kerabat mereka mengajak orang ramai menyokong ataupun membenci mana-mana pihak secara terbuka sudah tidak sesuai pada hari ini. Hal ini kerana sains kepimpinan telah membuka ruang kepada konsep kepimpinan yang lebih berkesan daripada sistem monarki.

Di dunia hari ini tidak ada negara yang mengamalkan monarki mutlak yang berjaya dan maju. Kebanyakan negara yang mengamalkan sistem raja berperlembagaan menjadikan institusi raja lebih terpelihara dan kaum kerabatnya dapat menikmati banyak kemewahan hidup.

Di Malaysia dan negara-negara yang memilih konsep ini, institusi raja diberi kedudukan istimewa dan berperanan menjaga keharmonian masyarakat berbilang kaum.

Kewujudan kerajaan monarki mutlak di seluruh dunia semakin berkurangan. Titah Raja Muda Perak, Raja Nazrin Shah di Forum Khas Melayu Islam Beraja sempena Hari Sultan Brunei ke-60 di Universiti Brunei Darussalam, 20 September 2006 wajar menjadi iktibar kepada kita betapa sistem ini semakin  diketepikan oleh rakyat negara masing-masing.

“Kepimpinan beraja adalah antara sistem kepimpinan tertua di dunia. Pada awal kurun kesembilan belas, terdapat lebih sembilan ratus (900) takhta kerajaan. Kajian kronologi dan manual genealogi tentang dinasti baru Islam, merumuskan terdapatnya seratus lapan puluh enam (186) kesultanan berpaksikan Islam di antara tahun enam ratus tiga puluh dua (632) hingga 1944 Masihi. Pada hari ini terdapat seratus sembilan puluh tiga (193) negara berdaulat merangkumi seratus sembilan puluh dua (192) negara anggota Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu dan Vatican City. Dari jumlah tersebut, hanya empat puluh empat (44) negara yang memilih sistem beraja, sementara Vatican City terletak di bawah 'Supreme Pontiff', pemerintah Kerajaan Theocracy yang dikenali dengan gelaran 'Pope, diiktirafkan dengan status Ketua Negara.

Dari empat puluh (44) negara beraja, enam belas (16) daripadanya mengiktiraf Ratu Elizabeth II sebagai Raja Pemerintah di bawah sistem Raja Berperlembagaan. Di samping bertakhta di United Kingdom, Ratu Elizabeth melantik Gabenor Jeneral di lima belas (15) negara lain. Enam belas (16) negara lagi mengamalkan sistem Raja Berplembagaan, lima (5) sistem separa autonomi, tujuh (7) negara mengamalkan sistem Raja secara mutlak.

Analisis taburan secara geografi, menunjukkan dalam kalangan negara yang mempunyai Raja, sebelas (11) terletak di Benua Eropah, tiga (3) di Benua Afrika dan empat belas (14) di Benua Asia, sementara enam (6) negara Oceania dan sepuluh (10) negara yang terletak di sekitar Benua Utara mengiktiraf Ratu Elizabeth II sebagai Raja Berpelembagaan. Sepuluh (10) dari negara yang mengamalkan sistem beraja adalah negara Islam, sembilan di Asia dan satu di Afrika; lapan (8) darinya adalah negara pengeluar minyak”.

Sistem raja berperlembagaan di Malaysia akan terus terpelihara jika raja dan kaum kerabatnya dapat menahan diri daripada melibatkan diri dalam politik secara langsung. Gaya hidup dan kesenangan yang dinikmati oleh mereka tidak sama dengan keadaan hidup rakyat biasa.

Rakyat sentiasa berfikir apakah yang hendak mereka makan esok hari. Rakyat juga berfikir dan berusaha untuk memiliki sebuah rumah sebagai tempat tinggal yang kekal dan perlu berhempas-pulas berusaha dan bekerja serta membuat pelbagai jenis pinjaman. Perbezaan hidup di antara golongan bangsawan dan rakyat biasa sebenarnya boleh dirapatkan dan pada hari ini mitos raja dari kayangan sudah tidak lagi diterima.


No comments:

Post a Comment