Tuesday, May 14, 2019

Setahun PH di PutrajayaPakatan Harapan (PH) mentadbir Malaysia sebagai kerajaan baharu apabila memenangi Pilihan Raya Umum ke-14 pada tahun 2018. Bulan ini genap setahun pentadbiran PH dengan azam mengembalikan kegemilangan Malaysia sebagai kuasa ekonomi di Asia Tenggara. Kemenangan PH pimpinan Tun Mahathir Mohamad ini disambut dengan kegembiraan di seluruh negara dan menerima respon positif daripada negara-negara luar yang mahu melihat perubahan rejim di Malaysia.

Peralihan kuasa secara aman menunjukkan masyarakat Malaysia yang berbilang etnik dan agama telah berada dalam posisi matang apabila membuat keputusan menolak dominasi kuasa 61 tahun Perikatan dan Barisan Nasional (BN).

Rakyat bertindak menolak BN kerana dasar dan sistem pentadbiran yang diamalkan sudah mencapai tahap kritikal khususnya membebankan hidup kerana peningkatan harga barangan dan perkhidmatan melalui pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST).

Selain itu, isu 1MDB yang mendapat kecaman di dalam dan luar negara gagal ditangani dengan baik oleh pimpinan BN sehingga mempengaruhi persepsi rakyat terhadap salah guna kuasa dan pecah amanah.

Sambutan rakyat terhadap ceramah PH yang diadakan di seluruh negara bertambah rancak dalam bulan-bulan terakhir kempen pilihan raya apabila Tun Mahathir Mohamad sendiri yang turun berucap dan menggelar Najib Razak sebagai 'penyamun, perompak dan penyangak'. Kenyataan seperti itu mempengaruhi pemikiran rakyat kerana aura beliau sebagai bekas perdana menteri masih kuat.

Pimpinan BN tentu berasa kecewa kerana kehilangan kuasa dan berharap akan kembali menjadi pentadbir dalam pilihan raya akan datang melalui pendekatan bergabung dengan Parti Islam SeMalaysia (PAS) di samping mengekalkan hubungan dengan parti komponen Cina dan India serta Gabungan Parti Sarawak (GPS).

Biarlah BN dengan strategi mereka dan kita doakan mereka berjaya dalam usaha-usaha yang sedang dilaksanakan.

Pencapaian PH dalam tempoh setahun ini masih belum menyeluruh. Perkara pertama yang mereka lakukan ialah menghapuskan GST dan beberapa peraturan yang mengekang pemikiran dan kebebasan bersuara rakyat. Walaupun tindakan-tindakan ini dilihat sangat pantas, terdapat beberapa isu utama lain yang sangat perlahan.

Pertama, reformasi pendidikan yang masih tidak 'take off' khususnya pendidikan tinggi. Sesetengah ahli akademik muda di universiti masih merungut dengan peruntukan kewangan yang terhad untuk penyelidikan. Biarpun autonomi diperoleh, universiti masih dikekang dengan pola pemikiran 'diberi bantuan' kerana elemen berdikari bagi menjana pendapatan tidak selari dengan kemahiran dan pengalaman ahli akademik dan pentadbir universiti. Pada masa yang sama, pelbagai peraturan yang perlu dipatuhi untuk urusan masuk dan keluar wang. Walaupun pelajar didedahkan dengan pelbagai kemahiran keusahawanan, tenaga akademik perlu mencari ilmu bisnes bersendirian.

Kedua, kos hidup yang tinggi tidak banyak berubah. Sesetengah harga barang masih tidak berubah melainkan barangan makanan dan minuman. Nilai wang RM50 yang dibelanjakan untuk barangan dapur semakin mengecil kerana harga barang tidak banyak diturunkan. Margin penurunan tidak banyak berubah dan masih memberi tekanan kepada pengguna. Biarpun harga petrol berada di paras munasabah, mengekalkan harga barangan lain pada harga sedia ada mengurangkan keupayaan rakyat untuk menyimpan atau berbelanja pada sektor lain yang menjadi harapan masa hadapan seperti tabungan pendidikan dan kesihatan.

Ketiga, persepsi terhadap kelemahan Islam. Akhir-akhir ini kita mendengar kritikan terhadap cara kerajaan PH mengendalikan perbezaan pendapat dan pandangan terhadap isu-isu masyarakat Islam dan bukan Islam seperti program jelajah Dr Zakir Naik, kes mahkamah yang melibatkan status anak pasangan Islam dan bukan Islam serta kelantangan aktivis politik dan kemanusiaan yang ingin menuntut hak bagi golongan songsang. Dalam isu ini, persepsi awal muncul apabila dua parti Melayu iaitu UMNO dan PAS bergabung sebagai manfestasi perjuangan dan survival Melayu dan Islam dalam barisan kabinet yang didominasi bukan Islam. Persepsi awal mungkin dirasai oleh ahli politik namun ia telah menjangkau kepada golongan pemikir dan agamawan seterusnya rakyat biasa. Persepsi ini semakin menebal apabila sedikit demi sedikit hak-hak masyarakat Melayu dan Islam dikurangkan seperti kuasa di peringkat persekutuan dalam pelantikan Peguam Negara dan pengguguran kes-kes melibatkan ahli politik dan aktivis yang tidak selari dengan pemikiran agamawa serta biasiswa. Ada juga ahli politik yang mempersoalkan kenapa kouta bukan bumiputera di kolej matrikulasi masih rendah di sebalik peningkatkan bilangan pelajar yang akan diambil nanti. Peranan media sosial telah mempercepatkan penebalan persepsi ini dan kerajaan PH dilihat sangat perlahan mempamerkan hujah dan melakukan tindakan balas. Perbincangan di media sosial lebih menjurus kepada hujah tanpa fakta yang menyukarkan rakyat membuat pertimbangan.

Isu-isu lain masih banyak yang perlu ditangani oleh menteri dan barisan kabinet kerana Tun Mahathir Mohamad hanya memberi skor lima per sepuluh terhadap prestasi mereka selama setahun ini. Tempoh setahun lagi mungkin boleh meningkatkan skor tersebut. Bagaimanapun rakyat akan terus menilai prestasi kerajaan PH kerana wujud kesangsian terhadap keupayaan mereka mengurus dan mentadbir kerajaan.


No comments:

Post a Comment